Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful PNL Cluj, Daniel Buda: Preşedintele CE trebuie să ia atitudine şi premierul Orban să se delimiteze de gestul extremiştilor maghiari

paginaeuropeana.ro
Daniel Buda

Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, spune că gestul extremiştilor maghiar, care au acoperit cu un steag al ţinutului secuiesc placa cu stema de pe sediul Ambasadei României din Budapesta, trebuie să genereze reacţii urgente din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, trebuie să se delimiteze de un gest care pune în discuţie însăşi unitatea UE, conform Agerpres.

"Gestul extremiştilor maghiari trebuie să genereze reacţii urgente de la nivel european! Îi solicit preşedintelui Comisiei Europene, domnului Jean-Claude Juncker, să ia o poziţie publică pe marginea acestui eveniment regretabil prin care se pune în discuţie însăşi unitatea Uniunii Europene! Atitudinea instigatoare a grupării extremiste maghiare este inacceptabilă într-o Europă unită, fondată pe valori precum toleranţa, respectul faţă de drepturile omului, faţă de libertăţile fundamentale şi a statului de drept. Defăimarea simbolurilor naţionale este un act reprehensibil, cu urmări grave asupra relaţiilor diplomatice, iar săvârşirea unor astfel de acţiuni contravine flagrant cu prevederile Convenţiei de la Viena", a declarat Daniel Buda, într-un comunicat de presă transmis luni.

Totodată, europarlamentarul PNL îi cere premierului ungar, Viktor Orban, să se delimiteze de acest gest.

"Tensiunile şi rivalităţile unor grupuri restrânse de partizani ai extremismului nu pot umbri progresele istorice şi relaţiile diplomatice între două state membre care şi-au asumat angajamente comune, în spiritul valorilor Uniunii Europene. Totodată, premierul maghiar Viktor Orban trebuie să se delimiteze de gestul incalificabil al acestor extremişti fanatici care, prin astfel de acţiuni reprobabile, urmăresc să pună la îndoială existenţa statului unitar naţional român, acum în Anul Centenarului", subliniază europarlamentarul român.

El a mai spus că nu-şi doreşte ca România să urmeze modelul Spaniei şi că îi va trimite o scrisoare oficială preşedintelui CE, prin care îi solicită să intervină în cazul de la Budapesta.

"Nu dorim ca România să urmeze modelul Spaniei, unde o situaţie insuficient de bine gestionată a generat probleme pentru Uniunea Europeană. Oficialii europeni şi, în special preşedintele Comisiei, domnul Jean-Claude Juncker, trebuie să adopte o poziţie imediată în legătură cu acest incident condamnabil şi să dispună toate măsurile necesare pentru a se asigura inviolabilitatea şi integritatea misiunilor diplomatice ale României, dar şi ale celorlalte state membre. Voi trimite în această săptămână o scrisoare oficială domnului Jean-Claude Juncker în care o să-i solicit să intervină în acest caz şi să îmi comunice totodată măsurile luate", a susţinut Daniel Buda.

Presa a relatat că, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, membri ai Mişcării "Celor 64 de comitate" au acoperit cu un steag al ţinutului secuiesc placa cu stema de pe sediul Ambasadei României din Budapesta.content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.