Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful securităţii prezidenţiale din Brazilia demisionează în urma unor imagini din timpul revoltei din ianuarie

Twitter.com
brazilia proteste

Şeful securităţii preşedintelui brazilian Lula da Silva şi-a anunţat miercuri demisia, după ce a fost filmat în interiorul palatului prezidenţial atacat în timpul revoltei din 8 ianuarie din capitala Brasilia, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Imagini filmate cu camerele de supraveghere îl arată pe generalul Marco Edson Goncalves Dias, şeful Biroului de Securitate a Instituţiilor (GSI), interacţionând cu manifestanţi pe culoarele palatului, aparent pentru a le 'arăta ieşirea', potrivit televiziunii CNN Brazil, care le-a difuzat.

În alte înregistrări, cel puţin doi membri ai GSI sunt văzuţi dând mâna cu manifestanţi şi oferindu-le sticle cu apă.

Imaginile au fost filmate pe 8 ianuarie în interiorul palatului Planalto, sediul preşedinţiei braziliene, care a fost devastat în acea zi în timpul revoltei care a vizat înlăturarea preşedintelui recent ales, Luiz Inacio Lula da Silva.

Generalul Marco Edson Goncalves Dias şi-a anunţat demisia într-un interviu pentru televiziunea braziliană GloboNews, dar a contestat interpretarea dată de CNN Brazil acestor imagini.

El a afirmat că a 'intrat în palat după asalt şi i-a scos afară pe oamenii de la etajele 3 şi 4 pentru ca arestările să poată avea loc la etajul 2'.

El a mai spus că imaginile sunt scoase din context şi 'absurde'.

GSI, compus în cea mai mare parte din militari, îl consiliază pe preşedinte în probleme de securitate şi apărare naţionale şi este responsabil de securitatea personală a preşedintelui, vicepreşedintelui şi familiilor acestora.

Dias a făcut parte din echipa de securitate a lui Lula în primele două mandate ale acestuia, din 2003 până în 2009, şi în campania din 2022. După realegere, Lula l-a numit de Dias în fruntea GSI.

Guvernul brazilian a anunţat că la conducerea GSI va fi numit interimar Ricardo Cappelli.

După revoltă a fost deschisă o anchetă împotriva unor membri ai armatei pentru modul în care au gestionat securitatea în acea zi la Brazilia, iar unii dintre ei au fost arestaţi.

Mii de persoane care refuzau să accepte înfrângerea fostului preşedinte Jair Bolsonaro luaseră cu asalt sediile preşedinţiei, Congresului şi Curţii Supreme, la o săptămână după învestirea lui Lula, trecând foarte uşor de cordonul de securitate.

Jair Bolsonaro neagă că ar fi avut un rol în revoltele în urma cărora au fost arestate peste 1.800 de persoane. Fostul preşedinte va fi audiat însă în zece zile de către poliţia federală în acest dosar.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.