Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful SMAp: NATO şi UE au afirmat voinţa fermă de a apăra valorile umanităţii în baza cărora s-au constituit

Digi24
Daniel Petrescu

În contextul războiului din Ucraina, NATO şi UE au afirmat voinţa fermă de a apăra valorile umanităţii în baza cărora s-au constituit, a declarat, marţi, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, într-un mesaj transmis de Ziua Armatei României, potrivit Agerpres.

"Suntem într-un an care va rămâne înscris în istoria universală ca fiind perioada în care Federaţia Rusă a declanşat un război sângeros împotriva Ucrainei. Pacea în Europa care, de altfel, dădea semne de slăbiciune, s-a disipat la data de 24 februarie, odată cu acţiunile ofensive brutale, ilegale şi injuste ale regimului de la Moscova împotriva poporului vecin. Este însă şi anul în care marile proiecte ale contemporaneităţii, NATO şi UE, au afirmat voinţa fermă de a apăra valorile umanităţii în baza cărora s-au constituit", a declarat Petrescu.

El a adăugat că "reconfigurarea defensivă rapidă a NATO pe flancul estic a condus la întărirea posturii de descurajare şi apărare în această zonă a Europei".

"Măsurile de răspuns ale Armatei României şi creşterea în relevanţă a prezenţei NATO în ţara noastră au avut ca rezultat consolidarea capacităţii naţionale de apărare, inclusiv pe componenta creşterii capacităţii de reacţie a structurii naţionale de forţe, precum şi consolidarea scutului aliat în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Rezultatele cooperării militare în context aliat, din ultimele decenii, sunt acum vizibile în planul instruirii comune a forţelor şi în cel al dezvoltării infrastructurii necesare pregătirii pentru luptă", a punctat Petrescu.

El a afirmat că "vom continua, în ritm accelerat, consolidarea capacităţii proprii de apărare, iar statele aliate vor creşte consistenţa efectivelor şi capabilităţilor în România".

"Suntem în plin proces de punere în fapt a solidarităţii NATO. Amprenta prezenţei aliate este noul normal al prezentului şi va rămâne o componenta a posturii colective pentru apărarea teritoriului României, ca parte integrantă a teritoriului aliat", a arătat şeful SMAp.

Petrescu a arătat că "destinul Armatei este legat de destinul României". "Instituţia apărării naţionale, subordonată exclusiv voinţei poporului, este întru totul angajată în misiunea sacră de garantare şi apărare a valorilor statului român", a afirmat Petrescu.

"În fiecare zi, militarii sunt angrenaţi în sarcini şi activităţi care servesc îndeplinirii acestei misiuni. Există însă o zi în calendar dedicată instituţiei apărării, în care militarii activi, precum şi colegii lor ieşiţi din activitate îşi reconfirmă public voinţa de a rămâne strâns legaţi de destinul armatei", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.