Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seful spionajului ucrainean acuză Rusia că a minat bazinul de răcire al centralei nucleare din Zaporojie

Digi24
Zaporojie

Şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia a "minat" bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, conform news.ro.

Complexul cu şase reactoare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupaţie rusă încă de la începutul invaziei de anul trecut.

"Cel mai înspăimântător este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în această perioadă şi anume bazinul de răcire a fost minat. Dacă se întâmplă o explozie, atunci probabil vor fi probleme semnificative", a declarat Kirilo Budanov, şeful agenţiei GUR, într-o apariţie la televiziunea publică ucraineană.

Cele două părţi s-au acuzat reciproc de bombardarea uzinei nucleare şi a împrejurimilor sale, iar eforturile internaţionale de a stabili o zonă demilitarizată în jurul complexului au eşuat până acum.

Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a respins ca "nulă şi neavenită" o acuzaţie a Rusiei potrivit căreia ar produce o "bombă murdară". Ministerul a amintit că acest narativ, formulat luni de Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe SVR, este vehiculat de Moscova încă de anul trecut şi există pericolul unei operaţiuni sub steag fals a Rusiei.

Vehicularea acestei idei are ca scop "distragerea atenţiei de la înfrângerile clare pe front ale forţelor de ocupaţie şi semănarea neîncrederii în rândul aliaţilor occidentali ai Ucrainei", a replicat ministerul. "Dacă Rusia vorbeşte despre o bombă murdară, utilizarea acesteia de către Rusia ar putea fi o ameninţare reală", a declarat ministerul ucrainean.

Serghei Narîşkin solicitase organismului de supraveghere nucleară al ONU şi Uniunii Europene să investigheze expedierea de "combustibil radioactiv" de la centrala nucleară Rivne din vestul Ucrainei pentru a fi eliminat într-o instalaţie de depozitare a combustibilului uzat din Cernobîl. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU a transmis că a fost informată de transferul de combustibil uzat de la Rivne la Cernobîl.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.