Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful TVR, apel disperat către liderii partidelor parlamentare - DOCUMENT

Stelian Tanase

Televiziunea publică are nevoie disperată de ajutor, iar preşedintele-director general al instituţiei, Stelian Tănase, a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta şi liderilor partidelor parlamentare - Alina Gorghiu (copreşedinte PNL), Liviu Dragnea (preşedinte interimar al PSD), Gabriel Oprea (preşedinte UNPR), Kelemen Hunor (preşedinte UDMR) şi Călin Popescu Tăriceanu (copreşedinte ALDE).

"Am aflat din mass-media că principalele forţe politice intenţionează să participe la mai multe întâlniri menite să ia în discuţie probleme de interes public - Codul fiscal, situaţia economiei româneşti etc. Doresc să supun atenţiei dumneavoastră sugestia ca şi situaţia gravă a SRTV să se afle pe agenda acestor convorbiri în perioada care urmează. Motivele care mă determină să fac acest demers sunt mai multe. Încep prin a spune că SRTV traversează cea mai dificilă perioadă din istoria instituţiei. În ultimii 12 ani, guvernele au luat măsuri care s-au dovedit a fi în detrimentul televiziunii publice, măuri care au dus la dezechilibrarea gravă a bugetului nostru. Dintre acestea, amintesc neindexarea taxei TV, introducerea TVA la licenţe şi programe în 2005, reglementarea publicităţii etc. Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile operaţionale ale Televiziunii Române din cauza datoriilor istorice acumulate - începând încă din anul 2006 către bugetul de stat. În luna octombrie urmează altă blocare a conturilor SRTV pentru o datorie scadentă de 22 milioane de lei. În acest moment, datoria fiscală a SRTV se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei”, se arată în scrisoarea transmisă de Stelian Tănase.

În scrisoare, preşedintele-director al TVR le spune politicienilor că, dacă ei vor amâna luarea unei decizii, vor fi consecinţe fatale. "În mod constant, în perioada 2014-2015 am făcut publică situaţia financiară a instituţiei, luând în acelaşi timp şi o serie de măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 faţă de anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 90% pentru TVR 2. Administraţia SRTV a atras atenţia, în repetate rânduri, atât asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice, cât şi a modificării legislaţiei pe care se bazează funcţionarea SRTV. Taxa TV din România nu a fost indexată conform inflaţiei din ultimii 12 ani, rămânând cea mai mică din Europa (10,7 euro euro - pe an, n.r), în condiţiile în care costurile operaţionale au crescut de la an la an şi sunt la nivel european. Datorită măsurilor luate la finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11%. TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013 la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat. Doresc, în final, să reiterez solicitarea ce v-o fac de a organiza împreună cu dumneavoastră o dezbatere, în regim de urgenţă, cu liderii principalelor forţe politice despre situaţia gravă a SRTV. Orice amânare ar putea duce la consecinţe fatale pentru televiziunea publică", se mai arată în scrisoarea citată de ziarul Ring.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.