Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Segregarea tranporturilor în Israel - Drum special pentru palestinieni

Operation World
Palestina

Ministrul israelian al apărării Naftali Bennett a aprobat luni construcţia unui drum "doar pentru palestinieni" care să conecteze nordul şi sudul Cisiordaniei, informează dpa potrivit Agerpres.

"Drumul suveran", a spus el, îi va permite Israelului să construiască într-o zonă puternic controversată între Ierusalim şi o colonie, direct spre estul oraşului disputat.

Noul drum le va permite, de asemenea, vehiculelor palestiniene să treacă prin colonia Adumim de-a lungul unui zid asemănător cu un tunel, conectând sate palestiniene situate la sud şi nord de Ierusalim.

Drumul "separat" pentru palestinieni "va îmbunătăţi" calitatea vieţii palestiniene şi "va preveni fricţiunile" cu coloniştii evrei, a subliniat politicianul de dreapta Bennett într-un comunicat.

Proiectul, aprobat acum la nivel de ministru al apărării, a fost elaborat vreme de aproape un deceniu. Mai devreme anul acesta, deschiderea tronsonului nordic al drumului a stârnit critici pe plan internaţional.

Organizaţia nonguvernamentală "Pacea acum" a calificat proiectul drept "o veste proastă". Drumul planificat "va anihila posibilitatea de a dezvolta un stat palestinian viabil. Nu există nicio dorinţă aici de a îmbunătăţi transportul pentru palestinieni, doar de a extinde coloniile", a subliniat organizaţia ONG-ul.

Un drum îngust care să lege Bethleemul de sudul Ierusalimului şi Ramallah la nord ar putea crea o "continuitate a transportului" însă nu "continuitate teritorială".

Israelul a anexat Cisiordania - inclusiv estul Ierusalimului cu Oraşul Vechi istoric, cu ale sale cartiere musulman, evreiesc, creştin şi armean - de la Iordania în 1967, după Războiul de şase zile.

De atunci, Israelul a construit aşezări în jurul oraşului disputat.

Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale consideră aceste colonii drept ilegale, ceea ce Israelul contestă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.