Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seismologul Gheorghe Mărmureanu face Marele Anunț despre cutremurele repetate din România: Ce ne așteaptă în 2024

evz.ro
Gheorghe Mărmureanu

Seismologul Gheorghe Mărmureanu face Marele Anunț despre cutremurele repetate din România: Ce ne așteaptă în 2024

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurele care au băgat spaima în români în ultimele zile. Chiar dacă au fost de mici intensități, acestea i-au alarmat pe specialiști.

În România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, fiind vorba de cutremure cu magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Chiar și pe 31 decembrie 2023, la ora 03:10:39 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, un cutremur cu magnitudinea 2,4 pe Richter, la adâncimea de 97,8 km.

Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele repetate din România

Și anul 2024 a venit la pachet cu mai multe seisme, ce au avut loc pe 2, 10, 11, 14, 15 și pe 16 ianuarie 2024. Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că un cutremur masiv în România nu este așteptat decât peste aproape 20 de ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Mărmureanu pentru playtech.ro, potrivit romaniatv.net.

Recent, Sofia Vicoveanca a declarat că locuiește într-un bloc vechi, din Suceava, cu risc seismic major de prăbușire în caz de cutremur, dar că nu se sperie foarte tare. Este convinsă că nu va păți nimic, mai ales că este o fire credincioasă. Totuși, s-a interesat care ar fi locurile din casă care îi pot salva viața în cazul unei astfel de situații. Seismologul a venit și cu o recomandare pentru cei ce locuiesc în imobile cu bulină roșie.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

Care cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, și cercetător științific, a dorit să menționeze și care cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major.

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a enumerat seismologul.

Cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7, 5 grade pe scara Richter, pe 1 data de ianuarie. În urma seismului de proporții au fost înregistrate peste 200 de victime.

„În lume au loc mereu cutremure, unele sunt foarte mari, ca acesta, din Japonia, din prima zi a anului. Din păcate, nici japonezii și nici americanii, care sunt cei mai buni în seismologie, nu au găsit nici acum o modalitate de a afla când urmează un cutremur. Unii oameni susțin că pot prevesti cutremurele, că au această capacitate paranormală, dar eu personal nu cred că este adevărat. Nici eu nu am această putere. Alții însă, care au trecut prin necazuri la cutremure mari pot rămâne pe viață cu această sperietură. E ca o boală”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu pentru aceeași sursă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.