Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă către Guvern: Un milion de români cu profesii liberale riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II de pensii private

Lege Start
pensii private

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage public atenţia asupra unei modificări legislative la proiectul noii Legi a pensiilor, care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesionişti, funcţionari publici şi manageri angajaţi cu contract de mandat.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei, această nouă excludere din Pilonul II s-ar adăuga milionului de salariaţi deja excluşi cu contribuţiile viitoare până în 2028 (construcţii, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilităţii Pilonului II de pensii private obligatorii.

"Astfel, în art. 35 alin. (2) din proiectul noii Legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariaţii şi toţi cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menţine în sistem doar salariaţii, nu şi pe cei asimilaţi salariaţilor (profesii liberale, contracte de mandat etc.). Modificarea legislativă este aparent minoră - înlocuirea unui 'sau' cu un 'şi' - dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români ( (PFA, II, IF, DDA etc. - n. r.) şi pentru Pilonul II ca sistem. Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuţia virată Pilonului II, nu şi alin. (1), care se referă la contribuţia virată la bugetul public de pensii", se spune în comunicat.

APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern şi Parlamentul României să menţină în proiectul Legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010), fără să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.