Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă cu privire la clădirile istorice din București - Ateneul, victima graffiti tag-urilor

ateneul-roman[1]

Organizaţia non-guvernamentală ARCEN, care elaborează proiecte şi programe de conservare a memoriei Bucureştiului, semnalează faptul că a crescut îngrijorător numărul "graffiti tag-urilor" de pe clădirile istorice din Capitală, o nouă "victimă" fiind Ateneul Român.

"Ne îngrijorează fenomenul "graffiti tag-urilor" de pe faţadele clădirilor istorice din Bucureşti. O nouă victimă: Ateneul Român, monument istoric de valoare naţională înscris în patrimoniul universal UNESCO. Lipsa acţiunii atrage după sine şi mai multe tag-uri", spun reprezentanţii ARCEN într-un mesaj pe Facebook, la care ataşează o fotografie.

Aceştia fac apel la bucureşteni să sesizeze organizaţia dacă văd "clădiri mutilate".

"Am putea face împreună un inventar. E nevoie de un regulament ferm care să oprească mutilarea oraşului", mai spune ARCEN.

Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Văcăreștilor. Mulți contemporani au criticat amplasamentul ... căci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orașului și foarte greu de ajuns, mai cu seamă iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neapărat ales acest loc "la marginea orașului"? În 1886 a început construcția actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripție publică, la îndemnul Dați un leu pentru Ateneu.

Ateneul a fost consolidat, restaurat și modernizat în perioada 1994-2004 de arhitectele Ana Braniște, Raluca Nicoară și Gabriela Mindu împreună cu inginerii Dragoș Badea și Silvia Caraman. A fost redeschis în 2005, cu ocazia ediției a XVII-a a Festivalului Internațional George Enescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.