Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă de Ziua Europeană a Statisticii: 'Nu pot fi specialişti de primă mână ţinuţi în sistemul statistic fără o salarizare adecvată'

Tudorel Andrei

România are nevoie de statisticieni care să asigure date cât mai complete, iar pentru atingerea acestui deziderat este nevoie şi de o nouă abordare din perspectiva salarizării, întrucât nu pot fi specialişti de primă mână ţinuţi în sistemul statistic fără a avea un asemenea sistem de salarizare, a afirmat joi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

"Sper ca într-o perioadă foarte scurtă să fie aprobată, cel puţin la nivel guvernamental, noua lege a Statisticii oficiale, care va redefini standardele statisticianului şi va aşeza pe un alt palier statisticianul la nivelul administraţiei publice din România. România are nevoie de statisticieni care să asigure date cât mai complete. Dar, pentru atingerea acestui deziderat, este nevoie şi de o nouă abordare din perspectiva salarizării, întrucât nu pot fi specialişti de primă mână ţinuţi în sistemul statistic fără existenţă, fără a avea un asemenea sistem de salarizare. Eu sunt sigur că până la apariţia acestei legi va exista o nouă abordare privind salarizarea actualului personal din Institutul Naţional şi din direcţiile teritoriale de statistică. O miză importantă - şi va aduce respect la nivelul opiniei publice - se referă la folosirea surselor administrative, la eliminarea multor înregistrări multiple la nivelul agenţilor economici sau chiar şi a instituţiilor publice. A folosi surse administrative înseamnă a reduce sarcina de răspuns la nivelul agentului economic", a menţionat Tudorel Andrei, în cadrul webinarului "Rolul statisticii într-o societate digitală", organizat cu ocazia Zilei Europene a Statisticii 2022.

El a subliniat că este un proces foarte complicat întrucât statistica nu poate renunţa, într-o perioadă scurtă de timp, la surse de calitate, chiar dacă ele sunt clasice, care garantează indicatori de foarte bună calitate.

"Chiar şi din acest motiv procesul este unul complicat, întrucât noi avem obligaţia de a oferi, în primul rând, date de foarte bună calitate, indiferent de sursele pe care le folosim - ori, statistica într-un fel, este precum producţia la un furnal, în care nu pot spune: oprim activitatea şi, în următoarele 6 luni, vom oferi date folosind alte surse administrative. În primul rând, avem obligaţia să obţinem acele informaţii, care să ne permită calcularea indicatorilor statistici, conform calendarului pe care noi l-am anunţat cu cel puţin un an înainte şi, calendar care este actualizat cu calendarul european", a adăugat Tudorel Andrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.