Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ privind căldura în București: Sistemul nu rezistă la o iarnă geroasă!

radet

Venirea anotimpului rece readuce în atenție problema gravă a sistemului de termoficare din București. În continuare Primăria Capitalei, ELCEN și RADET se acuză una pe alta de nerezolvarea problemelor, iar iarna se apropie cu pași repezi și soluții nu prea par a apărea.

Liberalul Iulian Dumitrescu cere chemarea la raport în Senat a Ministrului Energiei și a Primarului General interimar al capitalei pentru rezolvarea problemelor ELCEN și RADET. „Rezolvarea problemelor cu care se confruntă ELCEN şi RADET nu mai suportă amânare, şi de aceea trebuie să lăsăm orgoliile deoparte, să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă şi să încercăm să găsim o soluţie.

În acest sens, consider că este importantă şi absolut necesară convocarea unei şedinţe de urgenţă a comisiilor reunite de buget- finanţe, economice şi energie, la care să participe şi ministrul Energiei, Andrei Gerea, dar şi primarul general interimar, Ştefănel Dan Marin”, a declarat senatorul PNL. Nu este vorba numai despre datoriile monumentale, de 3, 58 miliarde lei, pe care RADET le are la ELCEN, ci şi despre pericolul ca bucureştenii să rămână fără căldură în plină iarnă. Reţeaua de termoficare este la pământ, specialiştii spun că aceasta nu mai rezistă la o iarnă geroasă. Sistemul are nevoie de investiţii substanţiale inclusiv pentru eficientizare”, a mai adăugat Iulian Dumitrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Iulian Dumitrescu a afirmat că, în opinia sa, soluţia stă în fuziunea RADET şi ELCEN, pe care Victor Ponta şi Sorin Oprescu au uitat-o pentru că au probleme mai stringente: cu DNA-ul şi cu încălcarea legii.

„Din punctul meu de vedere, soluţia poate fi una singură, aşa cum a fost formulată de toţi cei de bună-credinţă: RADET şi ELCEN trebuie să fuzioneze şi noua entitate trebuie să treacă în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, nu înainte de a fi aprobat un plan rezonabil de eşalonare a datoriilor. Aşa a fost stabilit în memorandumul semnat în 2013 dintre Victor Ponta şi Sorin Oprescu, atunci când premierul i-a promis primarului general suspendat că îi pune pe tavă noua entitate creată dacă se plimbă cu el de mână în campania pentru alegerile prezidenţiale. Ce s-a schimbat de atunci? Acum doi ani, cei doi se credeau stăpânii României, între timp, unul a fost înfrânt la alegerile prezidenţiale şi este trimis în judecată, în timp ce celălalt se află în arest preventiv pentru corupţie. La rândul său, Andrei Gerea, ministrul Energiei, reprezentantul unui partid de 2% în sondaje,  nu vrea să piardă ELCEN şi să îl treacă în subordinea Primăriei dintr-un motiv foarte simplu: partidul din care face parte, ALDE, nu va trece pragul electoral la alegerile din primăvara lui 2016, darămite să câştige primăria Capitalei? Dincolo de aceste motive politicianiste foarte transparente, actualul Guvern trebuie să facă ce nu a făcut niciodată până acum: să se gândească la binele celor doua milioane de bucureşteni care riscă să rămână în frig şi să nu mai amâne luarea unei decizii”, a declarat senatorul liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.