Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de FACIAS: Mai bine de 8 milioane de cetățeni, uitați de statul român

libertatea.ro
alergii

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită guvernului să elaboreze cât mai repede normele metodologice ale Legii nr. 4/2021, referitoare la diagnosticarea și tratamentele pentru persoanele cu alergii.

Estimările arată că în acest moment sunt aproximativ 8 milioane de români care au o formă de alergie.

„Această lege, promulgată cu scopul de a sprijini diagnosticarea rapidă și eficientă, dar și îmbunătățirea tratamentului pentru persoanele cu alergii, rămâne în prezent neaplicabilă datorită lipsei normelor de aplicare. Aceste norme ar trebui să fie elaborate și emise de către Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, până la data de 07.08.2021. După mai bine de doi ani, normele de aplicare ale legii nu au fost emise, fapt ce afectează aproximativ 40% din populația României care suferă de o formă sau alta de alergie”, arată FACIAS.

”Se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere, ca în toate țările UE, aproximativ 8 milioane de romani (adulți și copii) suferă de o formă de alergie. Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publica și al societății”, afirmă prof. dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Romane de Alergologie si Imunologie Clinică.

Noua lege conține prevederi esențiale pentru creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu o formă de alergie.

„Printre altele, noul cadru legislativ prevede facilitarea și efectuarea diagnosticării precoce a persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu alergii; identificarea și evidența persoanelor diagnosticate; îmbunătățirea tratamentului pentru prevenirea apariției complicațiilor; facilitarea integrării acestora în școală, în activități sportive și în muncă.

Mai mult, legea vizează promovarea și îmbunătățirea procesului de educație pentru sănătate a persoanelor diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice, a familiilor acestora și a populației în ansamblul său”, mai spune FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.