Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal din PNL: ANAF să păsuiască firmele cu datorii. Mediul de afaceri vrea condiții de impozitare 'mai realiste'

cetateanul.net
ANAF

Deputatul PNL Marilen Pirtea, fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, face un apel pentru „condiții de impozitare mai realiste” și semnalează că ANAF va face un pas greșit dacă va încerca să recupereze în forță datoriile firmelor.

Citește și: PNL își face seppukku: Premierul Florin Cîțu a venit în Guvern cu raportul fostelor guvernări Ludovic Orban - 66% din țintele asumate au fost ratate

„În aceste zile, titlurile de presă fac trimitere la faptul că datoriile acumulate către ANAF din partea mediului de afaceri, în ultimul an, se ridică la peste 18 miliarde de lei, sumă neîncasată la bugetul de stat. Vedem semnale prin care ANAF planifică acţiuni de recuperare a acestor datorii, legitime, cu siguranţă. Fără a căuta să justificăm datoriile, merită să înţelegem şi poziţia mediului de afaceri, care susţine că recuperarea acestei imense sume datorate statului acum, în plină criză pandemică, la debutul celui de-al doilea an de restricţii, poate fi o strategie greşită, care poate conduce la un reflux economic nedorit”, spune deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.

„Dialogul şi propunerile pe care le avem alături de oamenii de afaceri, managerii şi antreprenorii din Timişoara, arată că la acest început de an este imperios necesar să fim extrem de precauţi cu impozitarea afacerilor. Efectele pandemiei din 2020 seamănă cu un cataclism economic prin consecinţele deosebit de ample pe care le poate produce, culminând cu o contracţie economică mai gravă decât cea din timpul crizei de acum zece ani. Unul dintre exemplele date de antreprenorii timişoreni se referă la impozitarea spaţiilor cu altă destinaţie, deţinute de persoanele juridice. În cazul impozitelor aplicate acestor patrimonii, legislaţia locală a taxelor şi impozitelor din Timişoara a ridicat plafonul de impozitare, prin decizie a Consiliului Local, până la limita superioară stabilită prin legislaţia fiscală naţională. Astfel, în Timişoara se impozitează clădirile aparţinând firmelor cu un procent de 1,3% din valoarea clădirii, la care se mai adaugă o majorare limită permisă de lege, de 50%, conducând la un procent total de impozitare anuală de 1,95% din valoarea clădirilor. Acest procent, cel mai mare din ţară, este disproporţionat, dezechilibrat în raport cu capacitatea reală de acum a companiilor, la începutul celui de-al doilea an de pandemie”, arată deputatul liberal.

„Soluţia firească, realistă, echilibrată în raport cu tendinţa de vertiginoasă scădere economică din ultimul an, prin care pot fi prevenite consecinţele negative ale unor măsuri fiscale insuportabile pentru firme, este aceea de a amâna datoriile acestor societăţi, în privinţa impozitării clădirilor pe care le deţin, până la revenirea economică post-pandemie, poate chiar prin prelungirea perioadei de amânare cu unul sau doi ani după momentul în care criza pandemică se va fi încheiat oficial”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.