Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal din sistemul bancar: efectele crizei Covid-19 încă nu au lovit în plin firmele

Forbes
bank banca

Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 1,93 miliarde de lei (peste 400 mil. euro) în primele nouă luni din 2020, în scădere cu 744,6 mil. lei, respectiv cu aproximativ 28% sub nivelul din aceeaşi perioadă din 2019.

Citește și: OFICIAL - Jumătate de țară este în scenariul ROȘU: în patru județe s-a depășit indicele 6

Astfel, deocamdată nu se constată o în­răutăţire a nivelului lichidităţilor com­pa­niilor în contextul efectelor nefa­vo­rabile ale crizei coronavirusului. O dete­rio­rare a lichidităţilor din mediul de busi­ness ar fi primul semnal al degra­dării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune, scrie Ziarul Financiar.

Media lunară a refuzurilor la plată a fost de 214,8 milioane de lei în perioada ianuarie -septembrie 2020, informează Mediafax.

Aproximativ 14.481 de titulari de cont au generat incidente de plată în pri­mele nouă luni ale acestui an, numă­rul fiind în scădere cu 13,5% în ultimul an.

Numărul total al refuzurilor la pla­tă, atât pentru bilete la ordin cât şi pen­tru cecuri, în perioada ianuarie - sep­tem­brie 2020 a fost de 34.136. Cea mai mare parte a refuzurilor la plată din pri­mele nouă luni din 2020, respectiv peste 95%, a fost legată de bilete la ordin.

Sumele refuzate la plată au consti­tu­it una dintre cele mai acute probleme din economie în perioada crizei finan­cia­re care a început să-şi facă simţită pre­zenţa pe piaţa locală în 2008/2009, blo­când practic activitatea multor companii.

Vârful sumelor refuzate la plată fusese atins în 2009 şi 2010, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de 8,5 mld. lei şi respectiv 8,8 mld. de lei.

Economia s-a contractat cu 6,6% şi respectiv 1,6% în 2009 şi 2010.

În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară (cuprinsă în general între câteva săptămâni şi trei luni). Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului. Dacă un bilet la ordin sau un cec nu este încasat, situaţia se poate rezolva fie pe cale amiabilă, fie în instanţă, caz care se poate finaliza cu insolvenţa firmei care a emis cecul sau biletul la ordin refuzat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.