Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal istoric din Ungaria - Unitatea între ortodocși și catolici, promovată într-un eveniment cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului

Patriarhia Ecumenică
patriarhul ecumeni Bartolomeu I

Trecutul istoric indică, de asemenea, necesitatea creării unității creștinilor, catolicilor și ortodocșilor, a declarat președintele fondator al Consiliului pentru Demnitatea Umană (EMT), Zoltán Lomnici, la sfințirea Capelei Otodoxe construite sub auspiciile EMT şi cu ajutorul unei donaţii private, care a avut loc duminică, la Budapesta.

Ceremonia de sfințire a Capelei a fost celebrată de arhiepiscopul şi patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, și de mitropolitul ortodox grec Arsenie Kardamakis, care se află în Ungaria într-o vizită de șase zile, la invitația Abației Benedictine din Pannonhalma.

EMT încearcă să facă tot ce îi stă în putință pentru a crea unitatea creștinilor și este o bucurie că sfinţirea de duminică a fost săvârșită de însuși patriarhul ecumenic al Constantinopolului, a spus Zoltán Lomnici, care a amintit: Bartolomeu I, care reprezintă sute de milioane de credincioși ai Bisericii Ortodoxe şi a fost distins cu premiul EMT în urmă cu doi ani, este în fruntea apropierii creștinilor ortodocși și catolici.

Președintele fondator al EMT, Zoltán Lomnici, a lăudat în referințele sale istorice actele de caritate săvârşite de Sfânta Piroska, sfânt al Bisericii Ortodoxe, fiica regelui Ladislău I al Ungariei. Zoltán Lomnici a amintit, de asemenea, că regele Sfântul Ștefan, întemeietorul statului ungar, venerat ca sfânt atât de Biserica Catolică, cât și de Biserica Ortodoxă, a asigurat cu grijă ca printre primele ordine ale iezuiţilor din Ungaria să poată funcționa și ortodocșii. Aceste acte istorice reprezintă trecutul comun al celor două biserici, a spus Zoltán Lomnici, potrivit publicației Magyar Hirlap, în traducerea Rador Radio România.

Reacția Patriarhului Bartolomeu I

În timpul sfințirii solemne, Bartolomeu I a mulțumit și și-a exprimat recunoștința donatorului și Guvernului ungar, care - așa cum a spus capul bisericii - a asigurat un loc pentru Capela Ortodoxă în centrul istoric al Budapestei. Patriarhul Universal al Constantinopolului i-a mulțumit în mod special vicepremierului Zsolt Semjén, pe care l-a numit prieten.

La eveniment, Arsenios Kardamakis, Mitropolitul Austriei și Exarhul Ungariei și Europei Centrale, l-a distins pe donatorul Miklós Szunai, secretar general al EMT, cu o cruce de argint de merit "pentru munca sa depusă pentru biserică, în semn de recunoaștere și mulțumire".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.