Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal prost din China - Economia nu își revine, ținta mică a creșterii pe 2024 e considerată 'ambițioasă'

pixabay
china economie

China și-a stabilit ținta de creștere a PIB-ului la 5%, în conformitate cu așteptările analiștilor pentru încă un an de ambiții istorice modeste pentru economie, pe fondul tensiunilor regionale și al crizei sale demografice.

Premierul chinez, Li Qiang, a vorbit despre "provocările" cu care se confruntă liderii chinezi, în timp ce a prezentat marți raportul său anual privind activitatea guvernamentală. El a citat economia globală și tensiunile regionale ca fiind obstacole în calea redresării Chinei, precum și probleme interne, cum ar fi cererea scăzută a consumatorilor pe o piață a muncii dificilă.

Li a vorbit în cadrul sesiunii de deschidere a Congresului Național al Poporului (CNP), adunarea parlamentară anuală a Chinei.

Într-o versiune preliminară, raportul de lucru al guvernului vorbea despre "intensificarea conflictelor geopolitice" ca fiind una dintre presiunile negative asupra economiei chineze. Dar Li a omis această frază în discursul pe care l-a ținut marți în fața delegaților și a presei.

Nu doar pandemia era de vină

Ținta de 5% este în conformitate cu obiectivul din 2023, care a fost în mod special restrâns, deoarece China a ieșit din trei ani de măsuri stricte de zero-Covid care au afectat economia.

Dar, odată ce pandemia a trecut, există semne că unele dintre provocările economiei chineze ar putea fi structurale, cum ar fi îmbătrânirea populației și reducerea rezervei de lucrători. Datele oficiale publicate în ianuarie au arătat că populația chineză în vârstă de muncă reprezenta 61% din economie, în scădere de la 68% în 2013.

Potrivit statisticilor oficiale, PIB-ul Chinei a crescut cu 5,2% în 2023. Însă economiștii independenți estimează că rata reală de creștere a fost mai mică, analiștii de la Rhodium estimând-o la 1,5%. Economiștii consideră că atingerea obiectivului de 5% din acest an ar putea fi ambițioasă, având în vedere problemele structurale ale economiei chineze și schimbarea priorităților Beijingului. Fondul Monetar Internațional preconizează că economia Chinei va crește cu 4,6% în acest an.

Enodo Economics, o firmă de previziuni macroeconomice, a declarat: "obiectivul privind PIB-ul a scăzut în importanță în ultimii ani". Liderul Chinei, Xi Jinping, "a eliminat importanța creșterii - și, prin urmare, importanța obiectivului privind PIB-ul - în favoarea rezolvării problemelor structurale care, în opinia sa, subminează securitatea economică generală".

Reunificarea cu Taiwanul și creșterea cheltuielilor cu apărarea

APN va analiza, de asemenea, bugetul anual. Se așteaptă ca cheltuielile pentru apărare să crească cu 7,2%, în timp ce cheltuielile pentru securitate publică ar urma să crească cu 1,4%. Cheltuielile administrației centrale ar trebui să crească cu 8,6%.

Li a reiterat angajamentul Chinei față de "reunificarea" cu Taiwanul, dar, așa cum se obișnuiește, nu a dat detalii cu privire la calendarul preconizat pentru o astfel de încercare.

Alte obiective anunțate marți de Li includ crearea a 12 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban și creșterea prețurilor de consum cu aproximativ 3%. Indicele prețurilor de consum din China a scăzut cu 0,8% în ianuarie, a patra lună consecutivă de scădere.

Li a declarat că aceste obiective "nu vor fi ușoare", dar că "dezvoltarea de înaltă calitate" rămâne prioritară.

Li a vorbit la cele două sesiuni din acest an, reuniunile simultane ale parlamentului și ale organismului consultativ suprem al Chinei. Ca o rupere de precedent, Li nu va răspunde în acest an la întrebările directe ale presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.