Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal prost din SUA pentru Ucraina: ‘Rusia nu arată că ar fi dispusă să pună capăt războiului’

Facebook
ucraina razboi

Diplomatul american Katherine Brucker, însărcinatul cu afaceri al SUA la OSCE, a declarat, joi, în cadrul ședinței Consiliului Permanent al acestei organizații de la Viena, că Rusia poate și trebuie să-și oprească războiul declanşat împotriva Ucrainei, dar nu arată că este dispusă să facă acest lucru, informează Ukrinform, relatează Rador Radio România.

„Rusia poate opri războiul și o poate face în orice moment. Și trebuie să o facă imediat. Dar nu arată nicio dorință de a face acest lucru" - a subliniat Brucker, adăugând că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse.

Diplomatul american a mai abordat în discursul său subiectul crimelor de război ale Rusiei împotriva copiilor ucraineni. Katherine Brucker a citat un raport UNICEF, conform căruia cel puţin 1.957 de copii ucraineni au fost uciși sau răniți din 2022. Cu toate acestea, a adăugat diplomatul, acest bilanţ include doar rapoartele verificate de ONU, astfel că, probabil, numărul real al copiilor ucişi şi răniţi ar putea fi mult mai mare. "UNICEF ​​estimează că, în ultimii doi ani, copiii care locuiesc în orașe din apropierea liniei frontului a războiului rusesc au fost forțați să petreacă între 3.000 și 5.000 de ore ascunși în subteran, adică echivalentul a 4-7 luni petrecute într-un subsol, buncăr sau groapă săpată în pământ" - a declarat Brucker.

Susțin Ucraina

În acest context, aceasta a subliniat că Statele Unite "susțin cu mândrie proiectul OSCE 'Program de sprijin pentru Ucraina', care vizează satisfacerea nevoilor psihosociale ale copiilor".

"Statele Unite se angajează să colaboreze cu Ucraina, OSCE și alți parteneri pentru a oferi celor care suferă în Ucraina sprijinul de care au nevoie. O întreagă generație de copii ucraineni contează pe ajutorul nostru" - a adăugat Brucker.

Poziția Ucrainei și Rusiei în privința acestui subiect

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, 24 aprilie, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce anterior Rusia anunţase un schimb între Moscova şi Kiev, invocând un număr mai mare de minori, scrie AFP, relatează News.ro.

"Un grup de 16 copii ucraineni şi familiile lor se află în prezent în Qatar pentru îngrijire medicală, psihică şi socială. Toţi fuseseră transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, o ţară prietenă, au fost eliberaţi şi reuniţi cu familiile lor", a declarat el.

Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi

Anterior, Moscova vorbea de un schimb de 48 de copii, dintre care 29 urmau să se întoarcă în Ucraina. Din iulie 2023, Qatar a contribuit la repatrierea a zeci de copii ucraineni care au fost transferaţi în Rusia şi în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă de la începutul invaziei ruseşti în februarie 2022.

Ucraina estimează că 20.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în Rusia sau în teritoriile ocupate în ultimii doi ani, deşi totalul ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră se referă doar la copiii identificaţi oficial. Potrivit Kievului, puţin sub 400 dintre ei au fost repatriaţi până în prezent.

În primăvara anului 2023, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al Mariei Lvova-Belova pentru implicarea lor directă în "deportarea" copiilor ucraineni în Rusia începând din februarie 2022.

Aceste acuzaţii au fost respinse în repetate rânduri de autorităţile ruse, care spun că îi protejează pe copii de lupte şi că sunt gata să îi returneze familiilor lor din Ucraina dacă acestea solicită acest lucru.

De asemenea, acestea au explicat că au instituit un program special pentru sosirea copiilor, unii dintre ei fiind trimişi în tabere în care se pune accentul pe educaţia patriotică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.