Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal prost pentru încrederea în Guvernul României: Investitorii străini și-au redus plasamentele în titluri de stat

medscape
datorie grecia

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, au coborât la sfârşitul primului semestru la aproximativ 42,8 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică scăzând în iunie până la 17,7%.

Cel mai ridicat nivel al expunerii nerezi­denţilor pe titluri de stat din prima jumătate a acestui an a fost în ianuarie 2021, când plasamenele străinilor în titluri de pe piaţa locală erau de 50,2 mld. lei, reprezentând o pondere de 20,5%. Iar cel mai scăzut nivel al expunerii străinilor a fost în aprilie şi în iunie, de 17,7%, arată datele Ministerului Finanțelor.

Participaţiile fondurilor de pensii au depăşit plasamentelor străinilor în titluri de stat. Băncile au cea mai mare expunere pe titluri de stat, de peste 50%.

Conform legii, titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri, certificate de trezorerie, obligațiuni, inclusiv certificatele de trezorerie pentru populație nerăscumpărate la scadență și transformate în certificate de depozit sau alte instrumente financiare constituind împrumuturi ale statului în monedă națională ori în valută, pe termen scurt, mediu și lung. În lipsa unor înțelegeri cu instituții financiare internaționale, cum ar fi FMI, emiterea titlurilor de stat reprezintă principala modalitate în care statul se împrumută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.