Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnalul lui Iohannis schimbă jocurile în PNL: Planul lui Orban pentru şedinţa BPN (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis Ludovic Orban PNL

Biroul Politic Național al PNL se va reuni astăzi, începând cu ora 17.00, în sistem de videoconferință. Planul lui Ludovic Orban este ca din şedinţă să iasă el propunere de premier, cu asigurări oferite USR-PLUS pentru a obţine şi susţinerea alianţei.

Potrivit unor surse politice, azi în BPN se va propune modificarea mandatului de negociere  în sensul eliminării dintre obiectivele ţintă a punctului legat de şefia Camerei. Liberalii vor astfel să dea un semnal si o garantie celor din USR-PLUS că se ţin de cuvântul dat-

Dacă Orban obţine un vot bun pe acest prim punct, adică aproape unanimitate, se va formula propunerea de schimbare şi a propunerii de premier în conformitatea cu decizia Consiliului Politic Naţional, care spune că şeful de partid e candidatul PNL la funcţia de premier. Dacă Orban şi apropiaţii săi vor simţi că există o opoziţie serioasă cu privire la această manevră, amână decizia până după decizia USR-PLUS.

Însă, după ieşirea preşedintelui Iohannis, care a dat semnalul de susţinere pentru Orban, "meciul" pare jucat. Se preconizează că în BPN-ul PNL, cu două mici excepţii, se va vota pentru renunţarea la şefia Camerei şi pentru înlocuirea lui Cîtu cu Orban ca propunere de premier.

Ludovic Orban ar urma să primească un mandat flexibil, pentru a negocia direct ce funcţii sunt cedate în negocierile cu celelalte partide. Ieşirea preşedintelui Iohannis nu era planificată, potrivit surselor politice, însă lucrurile au fost accelerate de teama că USR-PLUS ar putea strânge cu uşa PNL. Astfel, cei de la USR-PLUS vor fi puşi în faţa faptului împlinit, iar opoziţia din PNL va fi redusă la tăcere, în ceea ce se prefigurează a fi o victorie pe linie pentru Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.