Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnalul venit de la Kremlin devine tot mai clar: Războiul nu va înceta curând - Deținuții nu mai beneficiază de grațiere după 6 luni pe front

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
razboi ucraina

Deţinuţi ruşi, care puteau fi graţiaţi după şase luni de participare ”voluntară” la Războiul din Ucraina şi se puteau întoarce acasă, se pot întoarce de-acum ”după sfârşitul războiului”, relatează BBC News.

Postul dezvăluie că a avut acces la o convorbire pe mesageria criptată Telegram, în care un bărbat, Serghei, scrie că deţinuţi ruşi care vor să lupte în Ucraina sunt trimişi în gruparea ”Storm V”, desfăşuară în prezent pe linia frontului la Zaporojie şi Bahmut.

”Înainte puteaţi face asta timp de şase luni” şi apoi urma eliberarea, scrie Serghei despre deţinuţi pe front. ”Acum trebuie să staţi până la sfârşitul războiului” sau până la moarte, scrie el.

Recrutarea unor deţinuţi a fost lansată de către fostul şef al grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, în vara lui 2022.

Statul a preluat ştafeta la începutul lui 2023, cu o jumătate de an înaintea morţii lui Prigojin în prăbuşirea avionului său personal.

Problema era că militarii vedeau cum foşti deţinuţi se întoeceau acasă după şase luni pe front, aşa cum li s-a promis, un lucru care a creat nemulţumiri în armată şi în familiile celor mobilizaţi.

Din acest motiv, aceste reguli au fost schimbate.

O femeie al cărei soţ aflat în închisoare de 15 ani a acceptat să lupte în Ucraina, povesteşte postului britanic că acesta semnat un contract pe o perioadă de un an. Iar după cele 12 luni, acesta nu se va putea întoarce acasă. În cazul în care nu moare, contractul va fi ”prelungit automat”.

Alţi ruşi intervievaţi de BBC confirmă această schimbare.

Singurele modalităţi ca un militar-deţinut să fie liber este să obţină o decoraţie militară, să fie rănit, să depăşească limita legală sau să se termine războiul.

Însă, după aproape doi ani de război, perspectiva unui sfârşit pare îndepărtată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.