Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnele unei mari mobilizări militare în Rusia devin tot mai clare: peste 30 de regiuni au început să convoace populația pentru înrolare

observatornews.ro
soldati recrutare

Birourile militare de înregistrare și înrolare din 35 de regiuni rusești au început să trimită citații rezidenților locali, pentru a se alătura unei tabere de pregătire militară, a declarat Pavel Chikov, șeful grupului internațional pentru drepturile omului Agora, anunță meduza.io.

Pe canalul său de Telegram, activistul pentru drepturile omului a oferit o listă completă a regiunilor în care se trimit somații. Printre acestea se numără regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Leningrad, Moscova, Belgorod și Murmansk, regiunile Altai, Perm, Krasnoyarsk și Krasnodar.

Cum a obținut Chikov aceste date, el nu a explicat. "Novaya Gazeta Evropa" a confirmat că la Moscova se înmânează citații. S-a încercat înmânarea uneia dintre ele unui corespondent al Novaya Gazeta Europa, cerându-i "să vină să verifice documentele de înregistrare militară".

Autoritățile regionale au susținut anterior că aceste citații sunt trimise pentru "a actualiza registrele de înregistrare militară" sau pentru a invita oamenii să se alăture unei tabere de pregătire militară. Kremlinul a descris acest lucru ca fiind o "practică obișnuită", afirmând că nu au avut "nicio discuție" despre un nou val de mobilizare în Rusia.

Va urma un decret prezidențial?

"Întrebarea mai mare este legată de convocările la taberele de pregătire militară, care pot fi efectuate doar după un decret prezidențial. Nu a existat un astfel de decret, cel puțin nu a fost publicat", notează Chikov. Până în prezent, estimează el, nu se vorbește despre un al doilea val de mobilizare.

Mobilizarea în Rusia a început la sfârșitul lunii septembrie 2022 și, potrivit autorităților ruse, s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a semnat încă un decret care să o încheie. Autoritățile au explicat în mai multe moduri diferite de ce decretul de mobilizare este încă în vigoare.

În februarie, proiectul Explanatory Note al Faridaily a raportat că autoritățile ruse au pregătit o versiune de testare a unei baze de date care ar urma să conțină informații extinse despre recruții militari. Baza de date creată va face posibilă trimiterea mai rapidă pe front a numărului potrivit de cetățeni, închiderea frontierei de stat pentru cei care fug de recrutare sau găsirea evazioniștilor, nota proiectul. Potrivit sursei din cadrul unuia dintre comisariatele moscovite din cadrul notei explicative, mobilizarea a arătat că datele din birourile de înrolare militară sunt actualizate doar până la o treime.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.