Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senat - OUG privind admiterea prin repartiţie în instituţiile de învăţământ superior militar

senat plen

Absolvenţii învăţământului liceal militar vor fi admişi prin repartiţie în instituţiile de învăţământ superior militar, conform unui proiect privind aprobarea OUG pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, adoptat miercuri de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Proiectul a fost adoptat cu 109 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi o abţinere.

"Raţiunea obiectivă a admiterii prin repartiţie a absolvenţilor învăţământului liceal militar în instituţiile de învăţământ superior militar şi a implementării standardelor ocupaţionale care să ofere ocupaţii şi calificări specifice este determinată de utilizarea eficientă a resursei existente în condiţiile dificultăţilor de recrutare şi selecţie generate de măsurile cu caracter excepţional impuse la nivel naţional, în concordanţă cu nevoile concrete ale instituţiilor cu atribuţii in domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale", se arată în expunerea de motive la proiectul legislativ privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2020 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011.

Citește și: Ludovic Orban, reacție despre faptul că Traian Berbeceanu nu este înalt funcționar public: ‘Rezervorul de înalți funcționari publici este foarte restrâns’

Iniţiatorul proiectului precizează că redefinirea unor prevederi privind managementul instituţiilor de învăţământ militar creează un "cadru unitar, coerent şi integrat de coordonare eficientă a formării şi educaţiei profesionale specifice, potrivit nevoilor structurilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională".

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, în plen, că grupul parlamentar pe care îl reprezintă va vota împotriva raportului de admitere întocmit de comisiile de specialitate.

"Eliminarea completă a oricărei prevederi de limitare a numărului de mandate (n.r. - în cazul conducătorilor de instituţii de învăţământ superior) prin lege este nesănătoasă. De asemenea, a apărut o prevedere discriminatorie în ceea ce priveşte învăţământul militar, în sensul în care absolvenţii liceelor militare din România se pot înscrie şi pot fi admişi în instituţiile militare de învăţământ superior practic fără concurs de admitere, doar pe baza mediei de la bacalaureat, spre deosebire de absolvenţii altor licee. Acest lucru mi se pare discriminatoriu şi practic elimină posibilitatea unor absolvenţi de licee - profil general de a candida la învăţământul superior militar, limitează competiţia şi expune practic o parte din absolvenţii de liceu", a precizat Alexandrescu.

Conform unuia dintre amendamentele admise în comisiile de specialitate, "planurile-cadru de învăţământ pentru învăţământul militar se elaborează de către Ministerul Educaţiei si Cercetării (MEN), în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi sunt aprobate prin ordin comun al ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Educaţiei şi Cercetării. Programele Şcolare pentru disciplinele de specialitate militară se elaborează de către MApN şi se aprobă de MEN".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.