Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatoare PNL, către Stelian Ion: Domnule ministru al justiției, sesizați Inspecția Judiciară în Dosarul 10 august

Agerpres
Ministerul Justitiei

Senatoarea Laura Scântei, vicepreședinte al Comisiei Juridice, îj solicită ministrului Justiției, Stelian Ion, să sesizeze Inspecția Judiciară dacă există indicii, suspiciuni și neclarități în modul în care s-a realizat actul de justiție în Dosarul 10 August. Apelul vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

Citește și: VIDEO Renate Weber ARUNCĂ ÎN AER România: Se pot DESFIINȚA toate pensiile speciale, cu excepția celor ale magistraților! .

„Domnule ministru al justitiei Stelian Ion, dacă există indicii, suspiciuni și neclarități în modul în care s-a realizat actul de justiție în Dosarul 10 August, vă solicit să sesizați Inspecția Judiciară pentru ca autoritatea judecătorească să restabilească adevărul faptic și juridic, în conformitate cu legea.

Soluția instanței care a respins în mod definitiv cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August nu ține de apărarea “independenței justiției”, nici de Executiv sau de Legislativ să exprime “opinii”, dar cu siguranță ține de asumarea #responsabilității autorității judecătorești pentru #eficiența actului de justiție îndeplinit în fața cetățenilor și mai ales, a celor care au fost victime ale actelor de violență comandate de miniștri și politicieni PSD și executate de unii jandarmi la protestul din 10 august 2019 din Piața Victoriei.

Guvernul, Președintele și Parlamentul nu au atribuții constituționale pentru a interveni în actul de justiție care este apanajul exclusiv al autorității judecătorești și expresia independenței justiției. Atât #PNL, cât și Președintele Klaus Iohannis au apărat consecvent indepedența justiției atunci când guvernele PSD au încercat prin modificarea legilor Justiției, să transforme puterea judecătorească într-o anexă a puterii politice.

#Justiția este un serviciu public, beneficiarii ei sunt cetățenii, iar acest serviciu public are ca finalitate satisfacerea interesului public de dreptate, prin aplicarea obiectivă, independentă, imparțială și cu eficiență a legii.

Cetățenii, inclusiv cei gazați la 10 august de jandarmi la comanda politică, au încredere în justiție și în judecători, dar actul de justiție înfăptuit trebuie explicat acestora. Cetățenii așteaptă #răspunsuri publice în Dosarul 10 August ca să înțeleagă eficiența actului de justiție. Inclusiv Directiva 13/2012/UE recomandă explicarea soluției nu doar în cuprinsul hotărârii judecătorești, ci prin comunicarea publică a magistraților de rang înalt făcută într-un limbaj simplificat și accesibil publicului larg, mai ales în dosarele penale.

Autoritatea judecătorească este și trebuie susținută să fie independentă, dar nu lipsită de #responsabilitate. Iar atunci când sunt întrunite condițiile legale, să fie angajată #răspunderea disciplinară, civilă sau penală a magistraților. Independența justiție nu poate fi folosită de nimeni ca o “pălărie” pentru a justifica lipsa responsabilității ori lipsa răspunderii juridice.

Din păcate, nu am văzut nicio reacție din partea magistraților cu funcții reprezentative (membrii CSM, procuror general) prin care să comunice public din partea sistemului judiciar pe această temă.

Ministrul Justiției Ion Stelian poate să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare de către procurorii care au instrumentat dosarul 10 august. Totodată, nimic nu împiedică Inspecția Judiciară să se sesizeze din oficiu sau la cererea procurorului general al PÎCCJ, a președintelui ÎCCJ, a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a verifica existența unor abateri disciplinare săvârșite de judecători și procurori în acest caz.

Doar autoritatea judecătorească poate să restabilească adevărul faptic și juridic, în conformitate cu legea”, a scris pe Facebook senatoarea PNL Laura Scântei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.