Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator Marius Dunca: Conform specialiștilor, România pierde 10 miliarde de euro pe an din cauza neaderării la Schengen. Este cazul ca Austria să plătească

Facebook
Marius Dunca

Parlamentul European a votat miercuri, 11 iulie 2023, o rezoluție deosebit de dură împotriva Austriei. Rezoluția votată cu 526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 de abțineri, cere trimiterea în judecată a Austriei pentru pierderile financiare masive produse României și Bulgariei. Aceasta hotărâre vine în urma respingerii aderării României la Schengen de către Austria, prin utilizarea dreptului de veto, și are scopul de a exprima poziția Parlamentului European favorabilă României în această problemă.

Rezoluția adoptată ieri de Parlamentul European în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a stârnit un foarte mare interes și a generat o dezbatere intensă. Aceasta subliniază faptul că respingerea aderării României și Bulgariei la Schengen de către Austria este considerată discriminatorie și încalcă principiile de liberă circulație în Uniunea Europeană. Mai mult, această decizie a Austriei a avut un impact negativ asupra economiilor din România și Bulgaria, provocând pierderi financiare semnificative.

Deputații europeni au solicitat Consiliului European să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. Ei au subliniat necesitatea respectării criteriilor și condițiilor stabilite pentru aderare, precum și evaluarea costurilor și daunelor de mediu provocate de respingerea aderării României la Schengen.

Rezoluția adoptată în Parlamentul European, cere trimiterea în judecată a Austriei pentru pierderile financiare masive produse României și Bulgariei. Conform specialiștilor, România pierde 10 miliarde de euro pe an din cauza neaderării la Schengen. Este cazul ca Austria să plătească despăgubiri pentru faptul că ne-a blocat aderarea la Schengen.

Este important de menționat că această rezoluție nu are putere juridică, dar reprezintă un semnal politic puternic către statele membre și instituțiile europene ce evidențiază preocuparea pentru respectarea principiilor europene și promovarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, precum libertatea de circulație și nediscriminare.

Dezbaterile și votul asupra acestei rezoluții au relevat diferențe de opinie între grupurile politice în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Trebuie să subliniez următorul fapt: grupul social-democrat european, grup din care face parte PSD, a votat pentru România. Grupurile parlamentare ale celorlalte partide s-au abținut de la vot sau au votat împotriva României.

Este de așteptat ca adoptarea acestei rezoluții să exercite presiune asupra Consiliului European și a Austriei în luarea deciziilor cu privire la aderarea României la Schengen. În cele din urmă, decizia finală aparține statelor membre ale Uniunii Europene, care trebuie să ajungă la un consens pentru a permite României și Bulgariei să devină parte a spațiului Schengen” a declarat Senatorul Marius – Alexandru Dunca, președintele Organizației Județene a PSD Brașov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.