Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator rus: Polonia și-a înrăutățit relațiile cu Moscova până la punctul limită

rfi.ro
rusia polonia

”Încă nu se întrevede vreo perspectivă de maturizare a Poloniei”, a declarat senatorul rus Aleksei Pușkov, comentând, pentru publicația Vzgliad, afirmația președintelui polonez, Andrzej Duda, potrivit căreia Rusia este ”o țară anormală”.

”Declarația liderului Poloniei reflectă maxima iritare a Varșoviei pentru că politica ei la adresa Rusiei eșuează. Polonia și-a înrăutățit relațiile cu Moscova până la punctul limită, practic. Mai departe nu mai poate fi decât o scădere a nivelului relațiilor diplomatice sau ruperea lor. După o astfel de declarație, ar fi fost logic ca Rusia să includă Polonia pe lista statelor neprietenoase”, a apreciat Aleksei Pușkov, președinetele Comisiei Cosiliului Federației pentru politică informațională și cooperare cu mass-media.

Senatorul a amintit că, ”la început, Polonia a susținut activ ideea de izolare a Rusiei. Ea a devenit una dintre țările care cer extinderea la maxim a sancțiunilor și continuă să insiste pe adoptarea de noi sancțiuni împotriva țării noastre”.

”În plus, Varșovia a mizat foarte mult pe stoparea definitivă a lucrărilor de construcție a gazoductului ”Nord Stream-2”, ce contravine intereselor ei. Poloniei puțin îi pasă de părerea altor țări europene”, a arătat Pușkov. ”Dar această strategie nu a funcționat, pentru că administrația președintelui american, Joe Biden, a declarat că nu va mai adopta alte sancțiuni împotriva gazoductului. Iar asta a scos și mai mult din sărite Varșovia, Kievul și capitalele baltice”.

Potrivit interlocutorului publicației Vzgliad, ”întreaga doctrină politică a Varșoviei este orientată în trecut, ceea ce exclude relațiile normale în lumea zilelor noastre. Cum poate fi Rusia responsabilă pentru împărțirea Poloniei, care a avut loc cu aproape 200 de ani în urmă?”

În același timp, senatorul a estimat că, ”dacă Polonia va privi la propria ei istorie, va vedea acolo multe pagini neplăcute, sângeroase, inclusiv de cotropire”. Senatorul a amintit că ”Polonia a încercat să formeze un imperiu în secolele XVI-XVII și, de asemenea, a stăpânit o mare parte a Ucrainei. Acolo polonezii erau detestați, erau considerați ocupanți.

Mai mult, (președintele) Duda ar trebui să acorde atenție faptului că țara lui a susținut toate agresiunile altor state din ultimii 20 de ani, inclusiv împotriva Iugoslaiei, a Irakului, a Libiei”.

”Președintele polonez trebuie să privească în oglindă – la propria sa istorie și la politica promovată de el în lumea zilelor noastre. Poate va vedea acolo unul dintre adepții politicii agresive, iar definiția dată de el Rusiei va putea fi returnată lui însuși”, a apreciat Pușkov.

”În același timp, eu nu văd la elita poloneză capacitatea de a ieși din această paradigmă. Ea abordează problemele zilelor noastre în principal cu pretenții legate de evenimente istorice. Elita poloneză nu are altă doctrină națională cu excepția celei de a fi victimă. Întreaga ei identitate este construită pe asta. Încă nu se întrevede vreo perspectivă de maturizare a Poloniei”, a concluzionat senatorul rus.

Vzgliad menționează că, în cadrul recentei sale vizite în Georgia, președintele Andrzej Duda a definit Rusia drept ”stat-agresor” și ”țară anormală”. În opinia lui, Rusia ”nu este statul care să se comporte normal”. Ulterior, el a cerut ”ca Rusia să fie constrânsă să respecte normele de drept internațional”.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, la rândul său, comentând afirmațiile liderului polonez, că ”autoritățile de la Kremlin regretă faptul că ura față de Rusia pune o ceață pe ochii unora dintre politicienii polonezi, inclusiv ai președintelui acestei țări”. ”Avem o părere proastă despre o astfel de retorică; nu ne place și nu o acceptăm!”, a declarat Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.