Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii au adoptat proiectul privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi

curteadeconturi.ro
curtea de conturi

Senatorii au adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de senatorul PSD Daniel Zamfir privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Proiectul a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi o abţinere, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

Senatorul USR Ramona Dinu a declarat, în cadrul dezbaterilor, că asistăm "la încercări repetate privind limitarea şi vulnerabilizarea activităţii Curţii de Conturi, pentru a favoriza fraudarea resurselor financiare ale statului".

"Ne aflăm în aceeaşi situaţie ca în 2018, privind încălcarea principiilor bicamerale. Parlamentarii USR vor sesiza CCR pentru motive extinse şi intrinseci de neconstituţionalitate. Avem astăzi una dintre cele mai importante legi supuse dezbaterii Parlamentului. Importanţa decurge din însuşi rolul conferit Curţii de Conturi prin Constituţia României, acela de a exercita controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. Sper că înţelegem că prin votul de astăzi punem în pericol miliarde de euro, pe care România le are la dispoziţie în actualul buget al UE. Grupul senatorilor USR va vota împotriva acestui act normativ", a afirmat Dinu.

La rândul său, senatorul liberal Romulus Bulacu a susţinut că activităţile propuse, respectiv îmbunătăţirea reformelor din sectorul public, îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale personalului din cadrul entităţilor publice, elaborarea unor strategii, "ţin mai degrabă de resortul puterii executive şi nu al Curţii de Conturi".

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

"Modificarea Legii Curţii de Conturi poate determina inclusiv reacreditarea de către Comisia Europeană a autorităţii de audit. Această situaţie poate genera întârzieri în procesul de absorbţie a fondurilor europene. Noi nu ne putem permite acest lucru. Pe cale de consecinţă, grupul PNL va vota împotrivă", a punctat Bulacu.

Potrivit expunerii de motive, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi "urmăreşte să asigure corelarea unor prevederi din legea numărul 94/1992 cu standardele internaţionale de audit, respectarea dispoziţiilor privind tehnica normativă în elaborarea reglementărilor privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, clarificarea unor dispoziţii pentru a înlătura incertitudinea juridică, precum şi actualizarea unor termeni cum ar fi înlocuirea conceptului de 'comunitar' cu cel de 'Uniune' în cuprinsul actului normativ".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.