Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii ruşi au adoptat miercuri legea ce permite clasarea unor organizaţii media ca 'agenţi străini'

mass media

Senatorii ruşi au adoptat miercuri legea ce permite clasarea unor organizaţii media ca 'agenţi străini', ca reacţie la restricţiile impuse de Washington canalului rus Russia Today, relatează AFP, conform agerpres.ro

În cursul votului de miercuri dimineaţa în cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, 154 de senatori au votat în favoarea textului legii, înregistrându-se o singură abţinere, a anunţat agenţia de presă rusă TASS, citată de AFP. 

Textul, aprobat în unanimitate de către Duma de Stat (camera inferioară), săptămâna trecută, şi care urmează să fie promulgat de către preşedintele Vladimir Putin, permite clasarea oricărei instituţii media internaţionale care operează în Rusia sub acest apelativ controversat pe baza deciziei Ministerului Justiţiei. 

Această lege este prezentată ca o ripostă după înregistrarea în SUA ca 'agent al străinătăţii' a canalului Russia Today, controlat de statul rus. 

'Orice media străine ar putea fi calificate agent străin într-o manieră arbitrară de către Ministerul Justiţiei', a apreciat luni, într-un comunicat, Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin, recomandând în Senat respingerea proiectului de lege din cauza între altele a formulării vagi şi a riscului de abuzuri. 

Legea, criticată puternic de ONG-urile Human Rights Watch şi Amnesty International, constrânge în special entităţile vizate să dea informaţii autorităţilor asupra situaţiei lor financiare şi să precizeze în documentele pe care le emit că sunt clasificate ca atare. 

În mod oficial, acest text extinde la mass-media o lege datând din 2012, care până acum se referea numai la organizaţiile neguvernamentale. 

Posturile de radio Voice of America (Vocea Americii) şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american, sunt primele mass-media care au fost atenţionate de Moscova cu privire la o posibilă înregistrare sub acest calificativ de 'agenţi străini'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.