Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Alfred Laurențiu cere revenirea la o piață energetică reglementată: 'S-a ajuns ca energia produsă în România să fie mai scumpă decât cea din import'

Radu Pop
facebook
alfred laurentiu mihai

Senatorul PSD Alfred Laurențiu cere revenirea la o piață energetică reglementată, conform Legii Concurenței. „Este singura soluție rațională, în acest moment”, spune parlamentarul.

„PSD susține că România trebuie să revină la reglementarea, pe termen mediu, a pieței energiei.

Ceea ce se întâmplă în România demonstrează faptul că nu există o concurență reală, care să regleze prețurile pe baza cererii și ofertei și care să ducă la scăderea acestor prețuri.

De exemplu; la o creștere de numai 3% a cererii de gaz, prețul din producția internă s-a dublat și a ajuns să fie mult peste prețul gazului de import de la ruși.

Companiile producătoare de energie ieftină, (energia hidroelectrică, energia nucleară) vând energia la cel mai mare preț de pe piață, în dauna populației și a economiei naționale. Astfel s-a ajuns ca energia produsă în România să fie mai scumpă decât cea din import.

În paralel, furnizorii nu pot importa cantități mari de energie și de gaze la prețuri mai mici, pentru a le concura pe cele oferite de producătorii interni, din cauza capacităților reduse de transport (în cazul energiei electrice). În ceea ce privește importul de gaz, nu mai exista cantități mari la vânzare, deoarece operatorii europeni au făcut deja achiziții pe termen lung.

Toate acestea ne arată că nu există condiții pentru o concurență reală în piața liberalizată care să conducă la scăderea prețurilor așa cum ne promitea Guvernul Orban.

Revenirea la o piață reglementată, conform Legii Concurenței, este singura soluție rațională, în acest moment.

Chiar dacă sunt companii care sunt nemulțumite de o revenire la o piață reglementată, ar trebui să gândească pe termen lung și să vadă că reglementarea le face bine chiar și lor. Fără reglementare prețurile mari vor duce la închiderea a mii de societăți și nu vor mai avea cui să-și vândă produsele", a spus Alfred Laurențiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.