Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Alfred Laurențiu salută Ziua Diplomației Române

ADVU
diplomatie diplomati international

Senatorul PSD, Alfred Laurențiu, salută și în acest an Ziua Diplomației Române și ține să remarce profesionalismul recunoscut al diplomaților români:

”Ziua Diplomaţiei Române

În fiecare an, în luna septembrie, este marcată Ziua Diplomaţiei Române, care a fost instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României. Potrivit articolului 61 al actului normativ menţionat, Ziua Diplomaţiei Române este marcată “pentru omagierea tradiţiei diplomatice româneşti şi pentru stimularea activităţii Corpului diplomatic şi consular al României“, data fiind stabilită de ministrul Afacerilor Externe.

Începând cu anul 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită la 1 septembrie, potrivit site-ului www.mae.ro, fiind principalul moment în care este onorată, în spaţiul public, contribuţia pe care diplomaţia românească o aduce la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor ei, peste hotare.

România întreţine în prezent relaţii diplomatice bilaterale cu 184 de state din cele 194 state membre ale ONU, la care se adaugă Sfântul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta şi Palestina.

Diplomaţia română şi-a făcut datoria şi în crearea reţelei de parteneriate strategice şi alianţe necesare pentru asigurărea securităţii şi prosperităţii naţionale, integrând România în construcţii solide – NATO, UE şi în alte parteneriate strategice şi relaţii speciale cu SUA, Azerbaidjan, China, Coreea de Sud, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie, Polonia, Turcia şi Ungaria.

Primul ministru de externe a fost Vasile Alecsandri (1821-1890), poet şi unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848, trimis al domnitorului Cuza în Franţa, Anglia şi Piemont pentru a pleda în scopul recunoaşterii Unirii Principatelor Române.

Alecsandri a fost Secretar de Stat şi apoi de două ori ministru de externe, între martie 1859-mai 1860, pe timpul guvernului  Vasile Sturdza, al guvernului Ion Ghica şi al celui condus de  Manolache Kostaki-Epureanu. Alecsandri a intervenit autoritar împotriva amestecului în treburile interne a delegatului turc şi a susţinut alegerea lui Al. I. Cuza, care l-a numit apoi agentul său diplomatic la Paris.

După detronarea lui Cuza, Alecsandri a acceptat, în 1865, funcţia de ministru plenipotenţiar la Paris, reprezentându-l pe regele Carol I.

În 1862, Al.I.Cuza înfiinţează Ministerul Trebilor Străine şi numeşte în fruntea acestuia pe Apostol Arsache, născut în 1789 în satul Hotahova, în nordul actualei Grecii.

Ideile vizionarea ale diplomaţilor de excepţie, sau ale altor diplomaţi rămaşi de multe ori anonimi, au consolidat naţiunea română şi prestigiul României în relatiile internaţionale.

Revoluţia din decembrie 1989, care a dus la răsturnarea regimului comunist, a mobilizat către recrearea elitei diplomatice şi normalizarea relaţiilor internaţionale ale României.

În 1991 s-a înfiinţat Academia Diplomatică, iar în septembrie 2005 a fost fondat Institutul Diplomatic Român, sub auspiciile Ministerului Afacerilor Externe, cu scopul de a pregăti personalul diplomatic.

Cu consecvenţă şi profesionalism, corpul diplomatic român a reuşit să atragă încrederea şi implicarea prietenilor şi partenerilor externi ai Romaniei în proiecte de reformare şi dezvoltare, aportul diplomaţiei adăugându-se efortului general de dezvoltare internă, pentru asigurarea securităţii şi consolidarea prosperităţii naţionale.

Diplomaţia românească a contribuit la procesul de aderare a României la NATO, în anul 2004, şi la Uniunea Europeană, în 2007, şi apoi a consolidat statutul României ca membru de încredere în familia europeană şi euroatlantică, participând la proiectul european, la activitatea Uniunii Europene şi la misiunile Alianţei Nord-Atlantice.

La înălţimea celor mai abili diplomaţi s-au ridicat şi alţi mesageri ai intereselor neamului românesc, fie că s-au numit soli, trimişi, capuchehaia, ambasadori ori ataşaţi culturali sau de presă.”, scrie senatorul pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.