Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: Pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2022

Angel TÎLVĂR

Ca social-democrați, ne-am asumat să punem o amprentă socială asupra acestei guvernări și vom face tot ce depinde de noi pentru a crește nivelul de trai al românilor. Veniturile celor 4,9 milioane de pensionari vor crește începând cu 1 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a noului punct de pensie crescut la 1586 de lei. Astfel, pensia minimă va crește de la 800 la 1000 de lei, un ajutor substanțial, dar încă insuficient pentru cei mai necăjiți dintre pensionari. Totodată, pentru seniorii cu venituri între 1000 și 1600 de lei, se va acorda o suma suplimentară, care reprezintă practic a 13-a pensie, pentru a depăși decent această iarnă marcată de scumpirile cauzate de inflație și de creșterile de prețuri la energie electrică și gaze naturale.

PSD și-a asumat prin programul de guvernare reducerea polarizării sociale prin asigurarea creșterii constante, pe bază anuală, a veniturilor mici, alocațiilor pentru copii, tineri, vârstnici și persoane cu dizabilități, pensiilor, ajutoarelor sociale pentru alte grupuri vulnerabile sau defavorizate într-un cuantum superior. Asta pentru a reduce decalajele majore față de venitul mediu calculat pe țară, dar și pentru a armoniza treptat veniturile românilor cu cele ale altor cetățeni din spațiul Uniunii Europene.

Ne-am asumat regândirea din temelii a sistemelor de pensii și asigurări sociale, în strânsă legătură cu politicile de creștere a natalității și cu previziunile privind creșterea economică și planificarea bugetului de stat. Asta pentru că statisticile indică faptul că până în 2050 România este în pericol să aibă o populație de circa 15 milioane de locuitori, din care o treime vor fi pensionari. Trebuie astfel să punem în aplicare o gândire pe termen mediu și lung care să le asigure actualilor pensionari o viață decentă dar și să operaționalizăm mecanismele necesare pentru protejarea sistemului de pensii, pentru cei care astăzi se află încă în câmpul muncii, fără a crește vârsta de pensionare.
Pe termen scurt, ministrul social-democrat al muncii ne-a dat asigurări că pentru luna decembrie nu vor fi întârzieri în ceea ce privește plata pensiilor și că va emite documentele necesare care să stea la baza construcției bugetului pentru anul viitor, astfel încât creșterile de venituri prinse în programul de guvernare să devină realitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.