Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene: 'Intrarea României în Spațiul Schengen nu mai trebuie amânată'

angel tilvar
senatorul Angel Tilvar

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, atenționează că intrarea României în Spațiul Schengen nu mai trebuie amânată'.

Salut poziția Comisarului European pentru Afaceri Interne, dna. Ylva Johansson, conform căreia România este ”pregătită să devină membru cu drepturi depline al spațiului Schengen”. Declarația a fost făcută în contextul vizitei Comisarului la București, după ce a fost pe teren la tabăra de ajutor umanitar din punctul de trecere a frontierei Siret, pe fondul crizei refugiaților provocată de invazia militară a Ucrainei de către regimul lui Putin.

Mai mult Comisarul pentru Afaceri Interne al UE a subliniat că „în ultimii zece ani, Comisia a evaluat că România este pregătită pentru Schengen. [...] Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, pentru că este timpul ca România să fie membru cu drepturi depline al Schengen”.

Nu este prima dată când Ylva Johansson arată că țara noastră a îndeplinit condițiile de integrare în Schengen, aceasta afirmându-și sprijinul în nenumărate rânduri de la preluarea mandatului de Comisar.

Dar, decizia politică formală se adoptă printr-un vot unanim în Consiliul European de către miniștrii UE, unanimitate care nu a fost întrunită până acum din cauza opoziției unor state membre.

Atrag atenția că, sub nicio formă, aderarea țării noastre, la acest spațiu, nu trebuie privită ca o favoare, ci reprezintă un drept şi o obligație asumate prin Tratatul de Aderare la UE, cu atât mai mult cu cât România, de facto, cu responsabilitate și cu resurse, asigura securitatea frontierelor externe ale UE din momentul aderării la UE în 2007.

În prezent România aplică acquisul Schengen şi acţionează cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen, gestionând cu profesionalism şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, având acces integral la Sistemul de Informații Schengen.

Îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută în iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen au fost confirmate şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012) si reiterate prin Rezoluții ale Parlamentului European în 2018, 2020 și 2021.

Rolul esențial pe care îl joacă România la granița UE rezidă inclusiv din asumarea și îndeplinirea angajamentelor în calitate de graniță externă a Alianței Nord-Atlantice, fapt care ar trebui să crească interesul pentru consolidarea integrării Europene a României în spațiul Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.