Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Daniel Zamfir propune modificări legislative privind IFN-urile

romaniatv.net
daniel zamfir

Senatorul liberal Daniel Zamfir a anunţat joi, într-o conferinţă de presă la Braşov, că a amendat Ordonanţa 13/2011 care reglementează dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, în urma "dramelor" care au apărut în relaţiile contractuale între instituţiile financiare non-bancare (IFN-uri) şi consumatori. "Am stabilit foarte clar că acolo trebuie să existe o limită şi aceasta va fi exact ca la împrumuturile dintre persoanele fizice şi anume, dobânda penalizatoare nu va putea fi mai mare de 50% decât dobânda legală. Dacă un om împrumută o sumă de bani cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu va putea depăşi 15%. Acesta este un mod concret prin care putem opri nebunia asta la care s-a ajuns, prin care IFN-urile practică nişte dobânzi de 7000-8000-9000%", a explicat Zamfir.

Totodată, el a precizat că a propus modificări legislative şi în ceea ce priveşte societăţile de leasing, unde a introdus principiul dării în plată. "În cadrul societăţilor de leasing, se introduce principiul dării în plată şi în cazul contractului de leasing. În mod concret, în situaţia în care nu mai poţi plăti rata pentru respectiva maşină, societatea de leasing este îndreptăţită să recupereze bunul luându-ţi practic maşina. În situaţia asta nu mai ai nimic de plată. Astăzi, din păcate, suntem în situaţia în care, după ce ţi se execută maşina, ai de plată în continuare, până la finalizarea contractului, ceea ce mi se pare un lucru profund nedrept. Am consfinţit destul de clar în articolul de lege că, odată cu executarea bunului, să înceteze orice datorie pe care o ai către respectiva societate", a subliniat senatorul liberal.

Zamfir a adăugat că aceste modificări legislative au un larg sprijinit parlamentar şi ar urma să intre în dezbaterea forului legislativ în sesiunea următoare. "Am această speranţă pentru că sunt susţinute de o majoritate covârşitoare în Parlament. Toate partidele politice, mai puţin USR, şi nu am să înţeleg niciodată de ce nu participă, restul partidelor au semnat şi susţin aceste iniţiative legislative", a mai precizat Daniel Zamfir, conform Agerpres. Potrivit acestuia, în prezent sunt peste 1,8 milioane de persoane care sunt în situaţii contractuale cu IFN-urile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.