Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu: Ministerul Transporturilor nu respectă normele europene cu privire la deszăpezirea carosabilului

facebook.com
Vasile Cristian Lungu

A mai rămas mai puțin de o lună până când vom rupe o nouă pagină din calendar şi vom păși oficial în anotimpul rece. În România, iernile înfățișează, sub diferite forme, tentative ale administrațiilor publice de a-şi justifica lipsa de intervenție, absența implicării, dar mai ales amatorismul în ceea ce privește gestionarea condițiilor meteorologice nefavorabile.

Situații desprinse din operele lui I.L. Caragiale precum aşa-zisa comunicare dintre primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi reprezentații primăriilor de sector cu privire la gradul de intervenție din timpul ninsorii ilustrează, fără îndoiala, modalitatea prin care autoritățile aleg să depășească astfel de împrejurări. Tertipul mediatic de la acea vreme a avea ca scop mascarea neprofesionalismul primăriei Capitalei, dar și lipsa de predictibilitate evidențiată de absența unor planuri de intervenție stabilite în prealabil.

Celebrul vers al lui Vasile Alecsandri, „Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iarna!”, nu semnifică pentru autorități decât startul fentelor legislative pentru evitarea aplicării legilor în vigoare. Asta s-a întâmplat şi în iarna anului 2016, când, prin emiterea unui ordin de către Ministerul Transporturilor, publicat în Monitorul Oficial la jumătatea lunii noiembrie, s-a dat o derogare ce permitea autorităților să folosească nisipul pe post de material antiderapant în detrimentul unor substanțe mai calitative stipulate în ordinul inițial.

Senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte al organizației PMP Cluj, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește abaterea Ministerului Transporturilor de la ordinul 289. Mai exact, ordinul 289, emis la 17.06 2013, stipulează ilegalitatea utilizării nisipului pe categoriile de drum principale precum autostrăzile, drumurile naționale, dar şi mare parte dintre drumurile județene.

În interpelarea pe care urmează sa o susțină în Senatul României, senatorul PMP evidențiază încă o dată efectele negative ale utilizării nisipului pe carosabilul din România. Acesta speră ca prin demersurile sale, să se reducă în mod indirect costurile enorme alocate de către CNAIR privind repararea şi reabilitarea  drumurilor publice din România.

De asemenea, senatorul se arată îngrijorat de faptul că este foarte probabil ca Ministerul Transporturilor să emită un nou act normativ prin care să elaboreze o nouă derogare de la legislaţia în vigoare. Conform senatorului PMP, motivația în ceea ce privește folosirea nisipului în iarna 2016-2017 a fost expusă extrem de vag, fapt pentru care dorește să afle poziția oficiala a ministrului Transporturilor, Felix Stroe: Care sunt motivele pentru care s-a emis derogarea anul trecut şi, mai ales, daca aceste probleme au fost soluționate între timp?

Pe lângă argumentele referitoare la efectele asupra mediului, consecințele asupra carosabilului, dar şi chestiuni ce țin de aspectul vizual al drumurilor, senatorul consideră esențială ralierea la normele europene cu privire la condițiile tehnice pe categoriile principale de drum.

Demersurile senatorului Vasile-Cristian Lungu nu se limitează doar la aceste interpelări! Acesta vizează elaborarea unui cadru legal pentru întemeierea unui mecanism de control. Mecanismul respectiv ar urma să supravegheze activitatea autorităților competente, în scopul respectării regulamentelor emise atât de ANRSC cât şi de CNAIR. De asemenea, încă de la începutul acestui an, senatorul a intrat în contact direct cu primăriile din întreaga tara pentru a le semnala necesitatea respectării cadrului legal existent, cadru care in cazul UAT-urilor se fundamentează pe un alt ordin si anume ordinul de ministru 85/2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.