Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul rus Konstantin Kosaciov: Rusia, neliniștită de slăbiciunea echipei lui Biden

vestidinrusia.ro
 Konstantin Kosaciov

Mass-media a publicat discursurile președintelui Statelor Unite, Joe Biden, referitoare la Rusia. Unele dintre ele trezesc o adevărată confuzie – în special încercarea de a repeta teza ridicolă promovată de Barack Obama despre ”țara-benzinărie”: adică, vezi Doamne, președintele Rusiei, Vladimir Putin, are ”armă nucleară, petrol și nimic altceva”. Evident, este o încercare de a liniști opozanții interni, tot mai neliniștiți atât de noutățile rusești din domeniul înaltelor tehnologii (și nu doar militare), dar și, spre exemplu, de schimbarea intervenită în poziția Administrației Biden în privința ”Nord Stream-2”, schimbare considerată de cei mai aprigi dintre criticii șefului SUA drept o victorie a Moscovei, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov, într-un articol publicat pe pagina sa de Facebook și preluat de Rossiiskaia gazeta.

Sau afirmațiile lui Biden cu privire la noile dezbateri pe o temă atât de îndrăgită de Partidul Democrat, cea a amestecului Rusiei în alegerile americane, în special în cele intermediare ce vor avea loc anul viitor în SUA. Adică, după cum le-a spus Biden angajaților serviciilor de informații americane, președintele Vladimir Putin ”știe că sunteți mai buni decât echipa lui, iar asta îl îngrijorează la culme”. Dar acest lucru contrazice tot ceea ce democrații înșiși au spus anterior: cum că ”amestecul rus” a fost cauza înfgrângerii lor din 2016. Adică ”echipa” rusă este ”a dracului” de slabă, dar ”schimbă” președinți americani?

Cred că adevăratul subiect de îngrijorare pentru noi poate fi tocmai slăbiciunea echipei liderului de la Casa Albă. Nu doar din cauza periculos de incorectei informații privind potențialul Rusiei sau pentru același ”amestec al Rusiei” în alegerile americane, al căror rezultat influențează din ce în ce mai puțin relațiile dintre țările noastre.

Dar Biden a făcut o declarație și mai importantă: el susține că, dacă America se implică ”într-un război cu adevărat ”fierbinte” cu o mare putere”, acest lucru se va întâmpla ca urmare a unui atac cibernetic cu consecințe uriașe, o probabilitate care… crește în progesie geometrică”. Dacă și aici ”echipa” lui Biden îl va alimenta cu informație neadevărate, acest lucru ar putea avea urmări dintre cele mai periculoase pentru întreaga lume.

Mai mult, astfel se confirmă un lucru: acuzațiile de atac și spargeri cibernetice trebuie să fie dovedite 100%, și nu atât ”pentru uz intern”, ci pentru întreaga comunitate internațională, cu participarea experților independenți. În caz contrar, responsabilitatea pentru conflictele ”fierbinți” trebuie să fie suportată de cel care lansează acuzații nefondate de atacuri cibernetice la adresa altor țări. Un argument mai convingător în favoarea unui acord internațional obligatoriu privind securitatea cibernetică nici că se putea inventa.

În acest context, propun Casei Albe să susțină proiectul Convenției privind contracararea utilizării tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor în scopuri criminale, document depus de Rusia la ONU. Spre deosebire de actuala Convenție de la Budapesta a Consiliului Europei, care conține nouă corpuri delicte, proiectul nostru extinde lista la 23. Este timpul să se treacă de la ”diplomația de megafon” la atât de neîndrăgitul de administrațiile americane limbaj al acordurilor obligatorii, în cadrul cărora trebuie să răspunzi pentru cuvintele tale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.