Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul USR Adrian Wiener: 'Propun înființarea unui centru de prevenție al alcoolismului și pregătirea personalului'

www.lapresse.ca
băutură, alcool

Senatorul USR Adrian Wiener propune înființarea unui centru de prevenție la nivelul fiecărui spital și pregătirea continuă a personalului în combaterea alcoolismului în contextul în care un bărbat internat la spitalul de psihiatrie din Săpoca, Buzău a omorât 5 pacienți, anunță MEDIAFAX.

”Ceea ce ar trebui făcut și ceea ce propunem ca strategie națională de adresare a acestei probleme majore de sănătate publică: • Înființarea unui Centru de Prevenție la nivelul fiecărui Spital Județean/Regional • Aplicarea chestionarelor AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test & Guidelines) în toate spitalele și cabinetele de medicină de familie din România, (chiar anexă la Foaia de Observație) – chestionare care identifică comportamentul de risc – consumul de risc și consumul abuziv, permițând intervenții de consiliere ‘scurte’ din partea medicului (succes 1 din 8 intervenții; 1 viață salvată la 60 de intervenții scurte) • Adresarea dependenței în Compartimente de Specialitate, cu protocoale de supraveghere și tratament standardizate. • Educație continuă a personalului pe zona adicției joacă un rol dovedit în prevenția alcoolismului”, a scris, duminică, pe Facebook, senatorul USR Adrian Wiener.

Senatorul USR a mai scris despre cazul de la spitalul de psihiatrie Săpoca din Buzău și despre situația ratei mortalității din România.

”Un pacient alcoolic, internat în Spitalul de Psihiatrie Săpoca intră în sevraj și ucide pe loc 3 pacienți. O altă victimă decedează mai târziu, la Spitalul Județean Buzău. Alte 3 victime sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, transferate la Spitalul Floreasca din București iar alți 6 pacienți cu traumatisme minore. Așadar 13 victime dintre care 4 morți și 3 răniți grav. România are cea mai mare rată a mortalității legată de consumul de alcool dintre țările membre UE – 42/100.000;

Consumul abuziv și dependența de alcool sunt responsabile de 70.000 pacienți/an în sistemul public de sănătate; costurile medicale/nemedicalese ale alcoolismului ridicându-se la 1% din PIB. În Europa 1 din 5 decese la adolescenți 15-19 ani) e cauzat de alcool. Managementul acestei probleme de interes național este fragmentat, insuficient, cu rezultate neglijabile și iată, cu consecințe tragice uneori. Acești pacienți ajung în Unitățile de Primiri Urgențe și apoi de multe ori secții de spital și consumă resurse medicale uriașe, umane și materiale”, a adăugat Wierner.

Wiener mai scrie că statul nu s-a implicat deloc în realizarea obictivului de a reduce consumul de alcool.

”De altfel Organizația Mondială a Sănătății setează ca obiectiv reducerea relativă a consumului de alcool cu 10% până în 2025; nu s-a făcut nimic în acest sens cu excepția unor ONG-uri care au implementat programe pilot în cîteva spitale din România. Nicio viziune, nicio strategie, nicio intervenție semnificativă din partea statului”, a conchis deputatul USR.

Afirmațiile vin în contextul în care un bărbatul de 38 de ani din localitatea Săgeata, judeţul Buzău, a atacat cu un stativ, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 13 pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Săpoca. Cinci dintre aceştia au murit, iar mai multe persoane sunt rănite. Bărbatul a fost prins în curtea spitalului de un echipaj de poliţie care se afla întâmplător în zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.