Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul USR Ștefan Pălărie spune că universităţilor trebuie să li se permită să decidă maniera de continuare a activităţii didactice

edupedu.ro
Ştefan Pălărie

Senatorul USR Ştefan Pălărie consideră că fiecare universitate trebuie să aibă posibilitatea să decidă maniera de continuare a activităţii didactice, în contextul încetării stării de alertă, potrivit Agerpres.

"Una din cele mai inexplicabile declaraţii ale ministrului Cîmpeanu a avut loc ieri, ca replică aproape imediată la declaraţiile preşedintelui ţării privitoare la ridicarea stării de alertă după data de 8 martie. Cea mai năstruşnică idee este aceea ca în învăţământul superior (ca şi cum ar fi identic organizat cu cel preuniversitar), odată cu încetarea stării de alertă, să treacă 'peste noapte' la educaţie faţă-în-faţă. De a doua zi. (...) Eu sunt convins că la presiunea marilor universităţi din ţară (deja mai mulţi rectori au transmis mesaje publice) ministrul Cîmpeanu îşi va revizui poziţia şi va lăsa, aşa cum este normal, fiecare senat universitar să decidă maniera de continuare (nu vreau să îi spun 'revenire') a activităţii didactice în baza autonomiei universitare", scrie senatorul, pe Facebook.

Printre argumente, el invocă faptul că doar în Bucureşti sunt peste 10.000 de studenţi din provincie, care din martie 2020 au învăţat online, de acasă.

"Pentru ca începând de miercuri să poţi organiza cursuri şi seminarii în format fizic e nevoie ca în aceste vremuri, în care încă avem trenuri pline de refugiaţii ucraineni spre Capitală, la nivel naţional zeci de mii de studenţi din afara oraşelor universitare să îşi găsească peste noapte cazare şi masă. Iar asta înseamnă bani nebugetaţi scoşi din buzunar de familiile studenţilor. Mulţi au nevoie să îşi găsească un job pentru a putea plăti costurile educaţiei faţă în faţă în alt oraş", precizează reprezentantul USR.

El adaugă că multe din căminele studenţeşti sunt utilizate de universităţi pentru a găzdui familii de ucraineni şi nu pot oferi "peste-noapte" capacitatea de cazare propriilor studenţi. Acelaşi lucru e valabil şi pentru multe gazde sau cetăţeni care îşi oferă voluntar apartamentele către refugiaţi.

Totodată, a reieşit că "numeroşi" studenţi (până la 60% pentru facultăţile de profil informatică) preferă cursurile online şi nu cele în format fizic, precizează Ştefan Pălărie.

"Universităţile se află în plin semestru, programele de studii organizate nu pot fi peste-noapte transpuse în format fizic. (...) Înţeleg parţial temerile - că nu există 'cadru legal' pentru predare şi evaluare online - dar asta poate fi rezolvat rapid prin OUG, nu e nevoie de bulversarea unei comunităţi de peste 500.000 de studenţi aflaţi în toate ciclurile de învăţământ universitar", menţionează senatorul.

El mai precizează că ar fi "absolut stupid" să se piardă progresele de digitalizare şi modernizare obţinute în mediul educaţional şi "să fie şterse cu buretele" toate investiţiile în sisteme şi software.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.