Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a decis ca instituțiile publice nu vor mai avea dreptul să solicite copii după avize sau alte documente care au emise de instituții publice

Inquam Photos / George Calin
Senat plen

Anunțul a fost făcut de deputatul Gabriela Horga. Ea susține că alături de alți tineri parlamentari ai PNL au decis că e cazul să se termine cu ”procedurile învechite” prin care cetățenii sunt plimbați de la un ghișeu la altul cu copii ale unor documente emise deja de autorități ale statului român

”În #Parlament suntem o generație de politicieni tineri care nu putem sta pasivi când știm cum sunt plimbați cetățenii și firmele de la un ghișeu din cauza unor proceduri învechite și li se solicită copii ale unor documente oficiale existente și emise anterior de statul român.

Ieri, senatorii au adoptat proiectul de lege al colegului meu, George Tuță, al cărui co-inițiator sunt și eu, prin care instituţiile publice şi organele de specialitate ale administrației publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să solicite copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Românii pierd ore întregi alergând pe la instituții, făcând copii de buletin, arătând certificate de naștere în original sau certificate de urbanism. Am început să schimbăm acest lucru, pentru că ne dorim o administrație care să fie în serviciul cetățenilor și nu care să îi pună pe drumuri.

Votul decizional va fi dat de Camera Deputaților, în sesiunea din toamnă și ne vom în comisii să îl trecem. Sunt sigură că proiectul va fi adoptat și de Camera Deputaților și că președintele Klaus Iohannis îl va promulga.

După ce acest proiect va deveni lege, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele, copii sau extrase de pe acestea, în format electronic, în baza consimțământului  expres al beneficiarului serviciului public.

Practic, documentele solicitate în original sau copie de administraţia publică se regăsesc în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice, nefiind necesar decât un transfer electronic de cunoaştere în interiorul statului.

Spre exemplu, în prezent, cei care vor să își prelungească un contract de închirere pentru un loc de parcare, trebuie să aducă o copie de buletin și una de talon pentru a dovedi că locuiesc la adresă și au dreptul la loc de parcare.  Or, toate aceste informații sunt deja în posesia statului român. Serviciul de parcări nu va mai avea voie să solicite copii după acte de la acei șoferii care doresc să își prelungească un contract de închiriere.

Totodată, accesarea serviciilor publice simplificate va crește gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități fizice. Aceste persoane vor putea interacționa cu instituțiile publice într-un timp mai scurt. În Romania sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor.

#CelMaiTanarParlament nu este doar o statistica.”, susține deputatul pa pagina sa de facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.