Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a declarat ziua de 2 august, Ziua Memorială a Holocaustului Romilor

holocaust

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor - Samudaripen în data de 2 august, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, la data de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămaşi în viaţă au fost exterminaţi în camerele de gazare.

Iniţiatorii proiectului, un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, amintesc că prin rezoluţia Parlamentului European din 15 iulie 2015 s-a stabilit ca data de 2 august să fie Ziua europeană de comemorare a victimelor genocidului romilor din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

"'Samudaripen' este un termen în limba romani, înseamnă 'ucidere în masă' şi se referă la genocidul împotriva romilor în cel de-al Doilea Război Mondial, din timpul Holocaustului. (...) Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizaţi este dificilă estimarea numărului de victime al Sumadaripen, dar se estimează că numărul de romi care au murit exterminaţi este între 200 de mii şi două milioane. (...) Data de 2 august este desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor pentru că în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămaşi în viaţă - femei, bătrâni şi copii - au fost exterminaţi în camerele de gazare. (...) Genocidul romilor în Europa merită recunoaştere deplină", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Conform textului actului normativ, "se instituie Ziua Memorială a Holocaustului Romilor - Samudaripen care se comemorează, în fiecare an, în ziua de 2 august".

"Cu prilejul comemorării Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor - Samudaripen, se organizează acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică dedicată acestei zile. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale acordă sprijin pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment. Organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar. Pentru organizarea de manifestări dedicate comemorării acestei zile, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune difuzează în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale manifestările dedicate aceste zile", prevede propunerea legislativă.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.