Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a respins o lege importantă: Insulta şi calomnia rămân în afara Codului penal

senat

Propunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracţiuni a calomniei şi insultei şi stipularea probei verităţii a fost respinsă luni în plenul Senatului, după ce a fost îndelung dezbătută săptămâna trecută.

Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic şi a primit primi votul electronic deschis al plenului (12 pentru, 22 abţineri şi 51 împotrivă), deşi iniţiatorul solicitase vot secret. Cererea de vot secret a fost însă respinsă de plen. Mulţi dintre senatori s-au pronunţat în timpul dezbaterilor pentru respingerea propunerii legislative şi apărarea libertăţii de exprimare. Iniţiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepseşte de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.

Citeşte şi: Victor Ponta nu mai trece pe la sediul PSD, s-a mutat la ALDE: Dezvăluirile lui Tăriceanu

Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, o boală sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că "afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă". De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit căruia "proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim" şi "fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie".

Vezi şi: Incendiu uriaș într-o hală industrială: Doi oameni au luat foc / VIDEO

După depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel şi-a amendat propria iniţiativă, dar amendamentele sale au fost respinse de atât de Comisia juridică, cât şi de plen. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz, anunţă Agerpres.

Citește și: Bătaie ca-n filme între 5 femei într-un avion / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.