Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a votat 'Ziua Dramaturgiei' pentru 13 noiembrie, ziua în care s-a jucat pentru prima dată în 1884 piesa 'O scrisoare pierdută' de I. L. Caragiale

caragiale

Senatul a adoptat, luni, în procedură de urgență, un proiect legislativ prin care se instituie Ziua Dramaturgiei Românești pe data de 13 noiembrie, ziua în care s-a jucat pentru prima dată, în anul 1884, piesa de teatru „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, relatează Mediafax.

Citește și: Teodor Meleșcanu crede că Partidul Socialist o să câștige alegerile din acest an

Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Dramaturgiei Româneşti, a fost adoptată de senatori, cu 70 „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și 18 abțineri.

Inițiatorii, senatorul ALDE Ion Hadârcă și deputatul ALDE Varujan Vosganian au ales ziua de 13 noiembrie pentru sărbătorirea dramaturgiei românești, amintind de ziua în care s-a jucat pentru prima dată, la Teatrul Național din București, piesa „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale.

„În ziua de 13 noiembrie 1884, la Teatrul Național din București, a avut loc premiera piesei -O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale. Peste ani, comedia lui Caragiale a devenit cea mai cunoscută piesă din întregul repertoriu al dramaturgiei naționale. Pentru a promova și onora plenar creația dramaturgică românească, în anul Centenarului Marii Uniri, prezenta inițiativă legislativă propune instituirea Zilei Dramaturgiei Românești, care urmează a fi sărbătorită în fiecare an, la 13 noiembrie”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Proiectul prevede că autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor organizate cu ocazia sărbătoririi dramaturgiei românești.

De asemenea, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, autoritățile publice locale, instituțiile publice de cultură și instituțiile din sistemul de învățământ au obligația de a organiza evenimente dedicate Zilei Dramaturgiei Românești.

Și Societățile publice de radio și televiziune pot include în programul lor emisiuni culturale dedicate acestei sărbători.

Reprezentantul Guvernului a anunțat, în plenul Senatului, că susține propunerea legislativă.

Senatul a adoptat inițiativa legislativă în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaților fiind decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.