Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul adoptă proiectul USR: Vânzătorii de tutun și alcool pot verifica vârsta cumpărătorilor prin buletin

bani.md
tutun tigarete

Senatul a adoptat, luni, tacit, un proiect de lege al USR care vizează în principal introducerea posibilităţii pentru vânzătorii de produse din tutun şi alcool de a verifica actele de identitate ale cumpărătorilor, în scopul constatării vârstei acestora.

„Legea interzice vânzarea produselor din alcool şi tutun minorilor. Acest lucru se datorează faptului că expunerea la alcool şi tutun poate avea consecinţe negative semnificative asupra dezvoltării fizice şi mentale a tinerilor (consumul precoce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi boli cardiovasculare, afecţiuni respiratorii şi chiar cancer) şi poate duce la comportamente periculoase (conducerea sub influenţa alcoolului, implicarea în acte de violenţă sau alte infracţiuni)”, precizează iniţiatorii, liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu şi deputatul USR Adrian Wiener, în expunerea de motive a proiectului de lege, conform news.ro.

„În vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”, arată proiectul de lege iniţiat de către USR şi adoptat tacit, luni, de către Senat.

Totodată, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă vânzarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani”, potrivit sursei citate.

De asemenea, „în vederea verificării vârstei cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea cu băuturi alcoolice, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţi care comercializează băuturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, mai prevede iniţiativa legislativă.

 

Unităţile comerciale care nu respectă legea vor fi sancţionate cu amenzi între 100 şi 500 de lei.

„Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool şi tutun sunt suficient de maturi şi responsabili pentru a face alegeri informate şi sănătoase în ceea ce priveşte eonsumul acestor produse. Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul acestora la aceste produse şi pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă. Astfel, putem ajuta la protejarea sănătăţii lor şi la prevenirea efectelor negative pe termen lung”, mai argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit sursei citate, „vânzarea de alcool şi tutun către minori poate duce la amenzi şi sancţiuni pentru vânzători”.

„Verificarea vârstei cumpărătorilor de alcool şi tutun este nu doar o măsură importantă de protecţie a sănătăţii publice, ci şi de respectare a legilor în vigoare”, mai precizează iniţiatorii proiectului.

Aceştia amintesc de un raport referitor la consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor din România al organizaţiei „Salvaţi copiii”, în anul 2019, care arată următoarele date:

„- 15% dintre fumătorii adulţi din România, adică 1 fumător din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani;

- 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici;

- 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice;

- 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun”.

Senatul este prim for sesizat pe acest proiect de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.