Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul american confirmă prima femeie afro-americană la Curtea Supremă

nytimes.com
Ketanji Brown Jackson

Senatul american a confirmat joi numirea lui Ketanji Brown Jackson, aleasă de preşedintele Joe Biden pentru Curtea Supremă, devenind astfel prima judecătoare de culoare care ajunge în cea mai înaltă instanţă din istoria de 232 de ani a acesteia, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Jackson, cunoscută colocvial sub numele de "KBJ", a trecut de Senat cu 53 de voturi în favoarea sa: toţi cei 50 de democraţi şi trei republicani moderaţi (Susan Collins din Maine, Lisa Murkowski din Alaska şi Mitt Romney din Utah). Ceilalţi 47 de senatori republicani au votat împotrivă, relatează EFE.

Sesiunea de vot a fost prezidată de vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, care ocupă funcţia de preşedintă a Senatului şi care, de asemenea, a făcut istorie, devenind prima afro-americană şi prima americancă de origine indiană sau asiatică care a devenit vicepreşedinte al SUA, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit Casei Albe, Jackson a urmărit votul împreună cu Biden din Roosevelt Room, la Casa Albă. Confirmarea ei în Senat era previzibilă, deoarece doar democraţii aveau majoritatea simplă necesară.

Magistrata Ketanji Brown Jackson a fost aleasă la sfârşitul lunii februarie de către preşedintele democrat Joe Biden, care a promis în timpul campaniei sale că va numi pentru prima dată o femeie de culoare în cea mai înaltă instituţie judiciară a ţării.

Aceasta este prima numire a liderului democrat la Curtea Supremă. Cu toate acestea, prezenţa ei nu va schimba echilibrul de putere în cadrul prestigiosului grup de nouă judecători, a cărui misiune este de a supraveghea constituţionalitatea legilor şi de a decide asupra unor dezbateri importante din societatea americană, precum avortul şi căsătoriile între homosexuali.

Cu toate acestea, Jackson are o experienţă diferită faţă de ceilalţi judecători. De exemplu, ea va fi primul judecător cu experienţă ca avocat din oficiu pentru săraci.

În vârstă de 51 de ani, Jackson îl va înlocui la Curtea Supremă pe judecătorul progresist Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, care şi-a anunţat intenţia de a se retrage la sfârşitul anului judiciar, în iunie sau iulie.

Ketanji Brown Jackson are două fiice şi este căsătorită cu un renumit chirurg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.