Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul american este în 'război total' cu președintele SUA: va vota pentru a respinge starea de urgenţă declarată de Trump

Instagram
Donald Trump

Senatul american va vota pentru a respinge starea de urgenţă declarată de preşedintele american Donald Trump, a informat Mitch McConnell, liderul republican al majorităţii din Senat, scrie The Guardian. Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a votat deja pentru a respinge declararea de stare de urgenţă. Un vot similar în Senatul în care majoritari sunt republicanii ar transmite un semnal important pentru Trump, informează News.ro.

Citește și: Preşedintele Comisiei Europene salută articolul lui Emmanuel Macron şi 'angajamentul său ferm de a identifica şi răspunde mizelor europene'

Dacă declararea stării de urgenţă va fi respinsă de ambele camere al Congresului, Trump şi-ar putea folosi dreptul de veto. Acesta ar putea fi anulat de ambele camere, însă ar fi nevoie de o majoritate de două treimi în fiecare cameră, scenariu puţin probabil. „Cred că ceea ce este clar în Senat este că sunt destule voturi pentru a trece rezoluţia de a anula stare de urgenţă, care va fi apoi respinsă prin dreptul de veto al preşedintelui iar apoi cel mai probabil acest veto va rămâne valabil”, a afirmat McConnell.

Declaraţia lui McConnell vine după ce Rand Paul a devenit ultimul senator republican care a declarat că va respinge starea de urgenţă a lui Trump, declarată de preşedinte pentru a obţine fonduri pentru a finanţa un zid la graniţa cu Mexicul.

De asemenea, senatoarele Susan Collins şi Lisa Murkowski precum şi senatorul Thom Tillis au anunţat că vor vota pentru a aproba rezoluţia. Astfel, presupunând că toţi cei 47 de senatori democraţi şi aliaţii lor independenţi vor vota contra lui Trump, cei care se opun stării de urgenţă vor avea cele 51 de voturi necesare.

Votul în Senat va avea loc săptămâna viitoare.

Luni, Paul a declarat că „cel puţin 10” republicani vor vota împotriva lui Trump. McConnell, cel care a lucrat cu Trump privind reforma taxelor, a recunoscut că l-a sfătuit pe preşedinte să nu declare stare de urgenţă.

Liderul Senatului a declarat că este îngrijorat că o astfel de decizie va marca un precedent şi va permite viitorilor preşedinţi democraţi să ia decizii similare pentru interesele proprii.

Unii membri ai Congresului sunt îngrijoraţi că declararea de stare de urgenţă încalcă puterile Congresului de a controla cheltuielile iar alţii sunt îngrijoraţi că Trump va lua fonduri alocate proiectelor lor pentru zidul de la graniţa cu Mexicul.

„Nu pot vota pentru a-i acorda preşedintelui puterea de a cheltui bani care nu au fost aprobaţi de Congres. Poate vrem mai mulţi bani pentru securitatea la graniţe, dar Congresul nu a aprobat acest lucru. Anularea acestor controale este ceva periculos”, a declarat el la o cină a Partidului Republican în Ketucky.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.