Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul ceh a votat pentru creşterea bugetului apărării la minim 2% din PIB

Getty Images
Cehia

Senatul ceh a votat pentru creşterea bugetului apărării la minim 2% din PIB.

Senatul Republicii Cehe a adoptat miercuri o lege care urmează să stabilească nivelul minim din PIB alocat pentru apărare la 2%, conform obiectivului avut în vedere de NATO, începând de anul viitor, informează Reuters.

Pentru 2023, cheltuielile pentru apărare ale Republicii Cehe au fost stabilite la 1,52% din produsul intern brut, nivel care urmează să crească peste 2% din 2024. Preşedintele ceh este de aşteptat să promulge legea în acest sens în cursul săptămânilor care vin, informează Agerpres.

Săptămâna trecută, guvernul de centru-dreapta al premierului Petr Fiala a aprobat un plan privind achiziţia a 246 de vehicule de luptă CV90 pentru armata cehă, în valoare de 59,7 miliarde de coroane ceheşti (2,81 miliarde dolari), sau echivalentul a 0,7% din PIB-ul prevăzut pentru 2024.

Praga este în discuţii şi cu SUA privind posibila achiziţie de aeronave de luptă F-35, iar Ministerul apărării intenţionează să cumpere circa 70 de tancuri Leopard 2A8 din Germania, aminteşte Reuters.

Ţările europene şi-au accelerat investiţiile în apărare după invazia rusă din Ucraina, ce a sporit presiunile asupra statelor care nu au pus încă în practică angajamentele privind majorarea bugetelor apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.