Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul intră în procedură de urgență pe Legea 304. Klaus Iohannis, 'forțat' să o promulge

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Senatul urmează să adopte miercuri, în procedură de urgență, ca for decizional, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în urma cererii de reexaminare trimisă Parlamentului de președintele Klaus Iohannis. Camera Deputaților a aprobat luni proiectul, în forma inițială, informează Mediafax.

Pe ordinea de zi a plenului Senatului, de miercuri ora 10.30, apare Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Votul final va fi dat de senatorii începând cu ora 12.00. După votul la Senat, cameră decizională pentru această inițiativă, proiectul de lege se va reîntoarce la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în forma inițială, respingând astfel cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a inițiativei legislative. Deputații au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004, privind organizarea judiciară cu 177 voturi " pentru", 74 " împotrivă" şi o abţinere. Opoziţia s-a împotrivit adoptării, solicitând retrimiterea la comisie, însă cererea a fost respinsă.

Un cunoscut om de afaceri scapă de arest. Când va fi pus în libertate

Președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Potrivit sesizării transmise de președintele Klaus Iohannis, la articolul 7 din Legea nr. 304/2004, cu următorul cuprins: „(3) Configurația sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalității de arme în ceea ce privește așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților”, este o dispoziție lipsită de previzibilitate, contrar cerințelor consrtituționale.

Accident grav în București. Circulația este restricționată pe podul Basarab

"Din formularea textului, nu este clar în ce măsură poziția fizică a părților în sala de judecată afectează principiul egalității de arme, iar prin formularea generală, nu se deduce cu exactitate care este conținutul sintagmei „configurația sălii de judecată” și ce presupune o reconfigurare a sălilor de judecată folosite în prezent de instanțele din România astfel încât acestea să respecte principiul egalității de arme (...) După cum putem observa, textul art. 7 alin. (3) din legea transmisă la promulgare se referă la „așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților”, neexistând nicio trimitere la așezarea părților. Astfel, reglementarea acordă drepturi suplimentare persoanelor asistate de avocați față de cele care nu beneficiază de această asistență, realizându-se un regim juridic diferențiat pentru părțile din proces", se arată în cererea de reexaminare.

Cererea șefului statului face referire și la art. I pct, care introduce un nou alineat la art. 16 din Legea nr. 304/2004, respectiv alin. (3), cu următorul cuprins: „Hotărârile judecătorești trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.