Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul SUA, decizie istorică: Măsura care a dus la victoria împotriva lui Hitler, folosită și împotriva lui Putin

Europa FM
Senat SUA

Senatul SUA a adoptat în unanimitate, miercuri seara, o inițiativă legislativă majoră pentru a readuce la viață un program din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care îi permite președintelui Joe Biden să trimită mai eficient arme și alte provizii în Ucraina, în contextul invaziei rusești, transmite Politico.

Senatorii s-au raliat rapid propunerii, cunoscută sub numele de Lend-Lease, în timp ce armata ucraineană a dovedit că poate respinge trupele ruse care bombardează orașele și localitățile ucrainene de la sfârșitul lunii februarie. Programul Lend-Lease, creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost văzut ca decisiv în conflictul din anii '40, deoarece a permis SUA să realimenteze rapid Aliații fără obstacole procedurale care necesită timp.

Legiuitorii recurg la tactici extraordinare folosite ultima dată în timpul celui mai important conflict global al secolului XX - încă un semn că SUA și aliații săi din Europa consideră că invazia Rusiei reprezintă o amenințare existențială la adresa ordinii globale liberale, notează sursa citată.

Este, de asemenea, un indiciu că lumea occidentală crede că Ucraina poate câștiga acum lupta împotriva invadatorilor ruși. Congresul a aprobat recent o asistență militară și umanitară de aproape 14 miliarde de dolari pentru Ucraina, din care o parte a fost deja distribuită. Marți, Departamentul de Stat a anunțat o finanțare suplimentară de 100 de milioane de dolari pentru rachete Javelin și alte materiale, ceea ce aduce asistența totală pentru securitate la 1,7 miliarde de dolari de la invazia din 24 februarie.

Necesitatea reînarmării forțelor armate ucrainene a căpătat o mai mare urgență în ultimele zile, pe măsură ce brutalitatea războiului Rusiei a fost expusă și mai mult, legislatorii reacționând rapid la apelurile urgente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Legea adoptată de Senatul SUA ar accelera transferul de echipamente militare critice și alte bunuri esențiale către Ucraina prin reducerea birocrației. Aceasta permite donarea de facto a echipamentelor, cu prevederi care stipulează că țările beneficiare vor rambursa SUA la o dată ulterioară.

Nu este clar dacă Camera Deputaților va lua în discuție legea aprobată de Senat înainte ca ambele camere să părăsească Washingtonul joi pentru o pauză de două săptămâni programată anterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.