Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul, ultima speranta a alesilor locali CONDAMNATI cu suspendare

primar

O modificare la Statutul alesilor locali votata miercuri in plenul Camerei Deputatilor nu a reusit sa stranga numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, intrucat este lege organica. Liberalii au votat impotriva acestei legi care prevedea ca alesii locali condamnati definitiv cu suspendare sa nu isi mai piarda mandatul. Senatul insa este Camera decizionala, deci alesii locali mai au o speranta.

Daca acum alesii locali condamanti definitiv, cu executare sau cu suspendare, isi pierdeau mandatul, parlamentarii vor ca numai cei care sunt condamnati la inchisoare cu EXECUTARE sa isi piarda functia.

"Propunerea are ca obiect modificare si competarea Statutului alesilor local in sensul incetarii de drept a calitatii de consilier local, de consilier judetean, de primar sau de presedinte al consiliului judetean in cazul condamnarii prin hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare si nu in toate situatiile in care s-a pronuntat o pedeapsa privativa de libertate ca in prezent", a explicat Ciprian Nica, vicepresedinte al Comisiei Juridice, care a dat un raport favorabil legii, la fel ca si Consiliul Legislativ.

Nica a amintit ca proiectul a fost semnat de parlamentari de la toate partidele: PSD, PNL UNPR, UDMR si ALDE.

Totusi, liderul PNL Cezar Preda a anuntat ca PNL nu sustine aceasta lege:

"Am vazut exact ce se doreste. E drept ca se gasesc cazuri care se rezolva in toate partidele. Dar nu considerati ca e un regres in ceea ce priveste mersul inainte a unor lucruri la care am muncit ani de zile? (...)

Este un regres extraordinar pe care nu il vom vota. Nu suntem de acord cu acest proiect de lege", a spus Cezar Preda.

Replica nu a intarziat sa vina de la presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea: "Cand au semnat colegii n-a mai fost (n.r. un regres)? Vot unanim in comisie, semnaturile colegilor ..."

Zgonea a aratat insa ca sustine pozitia liberalilor si ca si-ar dori chiar ca astfel de masuri sa fie impuse si parlamentarilor, care in ciuda unor condamnari cu suspendare isi pastreaza mandatul, existand astfel o dubla masura: "Eu sustin pozitia dumneavoastra, dar sa o facem si pentru colegii nostri din Parlament".

Proeictul de lege va merge acum in Senat, care este Camera decizionala.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.