Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senegal: Au început audierile în dosarul în care fratele preşedintelui e suspectat de corupţie în relaţia cu româno-australianul Frank Timiş

Operation World
Senegal

Un judecător de instrucţie din Dakar a început luni primele audieri într-un dosar de suspiciuni de corupţie în sectoarele petrolului şi a gazului în care este implicat fratele preşedintelui senegalez Macky Sall, informează AFP citând persoanele audiate şi media preluat de agerpres.

În iunie 2012, la puţin timp după alegerea în primul său mandat, preşedintele Sall a confirmat decizia predecesorului său, Abdoulaye Wade, de a atribui exploatarea a două zăcăminte de petrol şi respectiv gaz către Petro-Tim, o societate a omului de afaceri româno-australian Frank Timiş.

Petro-Tim este în centrul unui scandal după difuzarea unui reportaj de către BBC pe 3 iunie. Potrivit canalului britanic, societatea i-a plătit o primă secretă de 250.000 de dolari fratelui preşedintelui, Aliou Sall, ceea ce acesta a dezminţit. Aliou Sall, primarul unei comune din Dakar, a demisionat pe 24 iunie de la Casa de depuneri şi consemnaţiuni (CDC), instituţie financiară pe care o conducea din septembrie 2017.

Procurorul general Serigne Bassirou Gueye a lansat în iunie un "apel la martori" pentru a-i determina pe cei care deţin informaţii privind gestionarea resurselor de petrol şi gaz să le furnizeze justiţiei.

Mai multe persoane, printre care opozanţi şi experţi, au fost de atunci audiaţi de Divizia de investigaţii penale (DIC, poliţia judiciară). Raportul DIC a fost remis procurorului general, care a sesizat un judecător de instrucţiei pentru lansarea procedurii.

Cel puţin trei persoane, un deputat al opoziţiei, un jurnalist şi un membru al societăţii civile, au fost audiaţi luni de judecătorul de instrucţie în cadrul procedurii.

"Judecătorul mi-a pus întrebări despre informaţiile pe care le deţin şi i-am răspuns", a declarat pentru AFP jurnalistul Mamadou Mouth Bane după audiere.

"Sper că se va afla adevărul şi se va face dreptate. În această afacere, interesele ţării nu au fost apărate", a declarat presei, la ieşirea din tribunal, deputatul şi opozantul Mamadou Lamine Diallo, foarte critic faţă de fratele preşedintelui.

Mai multe manifestaţii au fost organizate în ultimele luni la Dakar şi în provincie pentru a care transparenţă în gestionarea resurselor de petrol şi gaz a căror exploatare la scară mare urmează să înceapă în 2021-2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.