Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separarea fetelor de băieţi în cadrul aceleiaşi şcoli este ilegală, decide justiţia britanică

UK Marea Britanie

Justiţia britanică a stabilit vineri că separarea strictă a fetelor de băieţi în cadrul aceleiaşi şcoli este ilegală. Decizia în acest sens a Curţii de Apel din Londra, care se referă la şcoala musulmană Al Hijrah din Birmingham, se poate repercuta şi asupra altor instituţii de învăţământ cu politici similare, relatează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Cazul tranşat vineri de cei trei judecători ai Curţii de Apel a opus serviciile britanice de inspecţie în învăţământ Ofsted şcolii islamice mixte Al Hijrah. În iunie 2016, un raport al Ofsted a calificat drept "inadecvată" politica acesteia, pornind îndeosebi de la faptul că fetele şi băieţii sunt separaţi începând de la 9 ani atât la cursuri, cât şi la masă, în recreaţii şi în activităţile perişcolare. 

Şcoala Al Hijrah, care beneficiază de finanţare publică şi are aproape 800 de elevi, a dat în judecată Ofsted, susţinând că aceştia sunt "separaţi, dar trataţi la fel", iar anul trecut prima instanţă, Înalta Curte de la Londra, i-a dat dreptate. 

"Politica de segregare strictă" a acestei şcoli "este contrară legii privind egalitatea de gen din 2010", au conchis judecătorii Curţii de Apel. 

Inspectoarea-şefă Amanda Spielman, prezentă la şedinţa de vineri, a subliniat că serviciile sale aveau "motive serioase să fie preocupate de cazul acestei şcoli". Astfel, a explicat ea, inspectorii au fost "şocaţi" să descopere în cărţi din biblioteca şcolii pasaje în care se spune că "bărbatul îşi poate pedepsi soţia cu bătaia fără să-i lase urme" sau că "soţia nu are dreptul să refuze întreţinerea de relaţii sexuale". 

Decizia de vineri ar putea determina circa 20 de alte şcoli să-şi revizuiască politicile şi nu este vorba doar de instituţii musulmane, a menţionat Amanda Spielman. În hotărâre este evocat şi cazul şcolilor evreieşti unde se practică în mod similar separarea celor două sexe. În schimb, şcolile de fete şi cele de băieţi, care sunt foarte răspândite în Marea Britanie, nu sunt vizate de decizie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.