Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiştii catalani aleşi în legislativul de la Madrid au ieşit din detenţie pentru formalităţile de înregistrare ca parlamentari

ibtimes.co.uk
protest catalonia

Separatiştii catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv au ieşit luni din închisoare pentru a se înregistra ca parlamentari pe lângă cele două camere legislative, relatează AFP potrivit Agerpres.

Separatiştii au ajuns la parlament în jurul orei 08.00 GMT, în vehicule ale Gărzii Civile.

Ei nu vor avea dreptul de a face declaraţii presei şi urmează să reintre în închisoare după încheierea formalităţilor.

Marţi, cei cinci aleşi - patru deputaţi şi un senator - vor avea permisiunea de a ieşi din nou din închisoarea Soto del Real, de lângă Madrid, pentru a asista la şedinţa inaugurală a parlamentului şi a depune jurământul.

Tribunalul Suprem spaniol i-a autorizat pe cei cinci separatişti catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv să participe la sesiunea inaugurală de pe 21 mai a legislativului.

Cei cinci sunt judecaţi la Madrid din 12 februarie pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.

Cele două camere legislative urmează să decidă ulterior dacă aceştia vor trebui suspendaţi din funcţii până la verdictul Tribunalului Suprem.

Printre cei cinci secesionişti se numără fostul vicepreşedinte catalan, Oriol Junqueras, principalul inculpat la proces, aflat în închisoare de 18 luni şi împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de detenţie.

Junqueras a fost ales deputat din poziţia de lider al Stângii Republicane din Catalonia (ERC) şi este cap de listă al acestei formaţiuni şi pentru alegerile europarlamentare de pe 26 mai. Raul Romeva, fost responsabil regional pentru afaceri externe, a fost ales senator al aceluiaşi partid.

Alţi trei separatişti încarceraţi au fost aleşi deputaţi în parlamentul de la Madrid: Jordi Sanchez, Jordi Turull şi Josep Rull, membri ai unui alt mare partid pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia, al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia în octombrie 2017, la scurt timp după eşecul tentativei de secesiune

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.